Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Srednjoškolci u državnim institucijama
Datum:
20.12.2010
Izvor:
Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić - Dejanović i šef Odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS-a u Srbiji Dajana Faloni primili su danas oko 70 učenika iz Preševa, Bujanovca, Subotice, Čoke i Zrenjanina u okviru programa "Tvoj glas tvoja budućnost".

Cilj programa je pružanje podrške ključnim institucijama u Srbiji u nastojanju da se približe javnosti, kao i pomoći mladim da prošire znanja o zakonodavnom procesu i načinu rada državnih institucija.

Projekat je bitan zbog transparentnosti i dostupnosti državnih ustanova za sve građane, rekla je Đukić-Dejanović obraćujući se srednjoškolcima u Skupštini Srbije, napomenuvši da u biračkom telu ima najmanje mladih.

"Oko 85 odsto mladih izjavilo je da živi u teškim uslovima, ali uprkos tome 90 odsto njih želi da ostane u zemlji, mada samo pet odsto želi da se uključi u društvene aktivnosti i rešavanje problema", rekla je Đukić-Dejanović i dodala da je taj podatak zabrinjava.

Predsednica Skupštine je učenicima objasnila da najveći broj zakona predlaže Vlada Srbije, a da se ti predlozi zatim šalju skupštini i narodnim poslanicima na usvajanje.

Na plenarnom zasedanju se odlučuje, a ukoliko se izglasa zakon, on se prosleđuje predsedniku Republike na verifikovanje, dodala je Đukić-Dejanović.

Stabilnija situacija u budućnosti

"Nadam se da će vam ova poseta značiti i da bolje razumete proces donošenja zakona i dugih važnih poslova koji se ovde dešavaju", rekla je predsednica Skupštine.

Na pitanje učenika iz škole "Sveti Sava" iz Bujanovca kako vidi budućnost naroda sa tog prostora, Đukić - Dejanović je odgovorila da je uverena da će situacija za pet godina na jugu Srbije biti stabilnija i da će narod moći da živi od svog rada.

Faloni je izjavila da će ta organizacija nastaviti da pomaže i pokreće projekte koji dovode do transparentnosti državnih ustanova, kako bi postale što dostupnije građanima.

Program "Tvoj glas tvoja budućnost" sastojaće se od organizovanih poseta učenika srednjih škola iz čitave Srbije parlamentu, predsedništvu i Vladi Srbije, a biće objavljena i brošura o radu sve tri institucije sa detaljnim objašnjenima zakonodavnog procesa.

"Tvoj glas tvoja budućnost" je prvi program u regionu koji šrednjoškolcima pruža priliku da se bolje upoznaju sa pravima i odgovornostima građana, kao i da saznaju nešto više o institucijama i o zemlji u kojoj žive.

Program se realizuje uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji.

Izvor: RTS
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage