Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Cela plata na studenta
Datum:
13.09.2011
Izvor:
Stres zbog prijemnih ispita za brucoše je prošao, ali za roditelje studenata iz unutrašnjosti sledi novi, finansijski stres. Studentu koji je na budžetu i ne živi u domu, prema statistikama, za mesec dana života u Beogradu treba oko 350 evra, što je cela prosečna plata u Srbiji. Troškovi samofinansirajućih studenata često su i duplo veći.

Lidija Milićević iz Kruševca, koja ima ćerku na studijama u Beogradu i još jednog đaka, kaže da je Beograd mnogo skuplji grad od Kruševca.

"Pri tom, Kruševljani nemaju čak ni republički prosek, što znači da je dodatno opterećenje za porodicu koja već ima dva đaka u kući ogromno", kaže Lidija.

Pre svega, treba platiti školarinu, koja se u zavisnosti od fakulteta na državnom univerzitetu kreće od 45.000 do 250.000 dinara. Kompleti knjiga koštaju u proseku 20.000 dinara. Prijave ispita i potvrde raznih službi po komadu koštaju od 500 do 1.000 dinara.

Pored svih nabrojanih troškova, porodica Milićević, samo za osnovne stvari, odnosno hranu i smeštaj, mora da izdvoji prosečnu platu u Srbiji.

Lidija Milićević kaže da su troškovi na mesečnom nivou oko 350 evra i to ako se ne računaju troškovi za kozmetiku, odeću i obuću.

Pod uslovom da novac ne troši na stvari poput izlazaka, odlazaka u pozorište, bioskop i slično, student koji živi u domu mesečno najmanje potroši 10.000 dinara.

Troškovi ishrane u studentskim domovima za mesec dana iznose oko 4.000 dinara, a kada se tome dodaju troškovi stanarine, markica za GSP, pretplata za biblioteku i Internet, svota novca se udvostruči.

Nedovoljno mesta u domu

Poslednji studentski dom u Beogradu je izgrađen davne 1978. godine. Svake godine za domove konkuriše mnogostruko više studenata nego što ima kreveta.

Troškovi života kada iznajmljujete stan rastu najmanje duplo.

Za male stanove u delovima grada udaljenim od centra potrebno je izdvojiti od 150 do 200 evra mesečno, a za dvosoban stan od 200 do 300 evra. Koliko im vreme dozvoli, studenti se za dodatne finansije snalaze na razne načine.

Stojan Lončarević iz Saveza studenata Beograda kaže da se studenti uglavnom snalaze tako što rade privremene poslove preko Studentskih zadruga. Finansijski život studenata u prestonici mogu da olakšaju razni popusti koji su, prema mnogima, nedovoljni.

Lončarević kaže da postoje određeni popusti, koje omogućavaju studentske kartice, ali da su ti popusti veoma mali.

S obzirom na to da jedan student, bez školarine i knjiga, u Beogradu godišnje košta roditelje skoro 5.000 evra, mnogi od njih opredeljuju se za zaduživanje kod banaka. Skoro sve banke imaju posebne uslove za studente. U zavisnosti od banke, uslovi su različiti, a za dodatne studentske pogodnosti potrebnan je dokaz o studiranju.

Izvor: RTS
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage