Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Ni stotka nije dosta za upis
Datum:
14.07.2011
Izvor:
Upis u srednje škole počeo je u sredu, a đacima je ove godine, u proseku, bilo potrebno bar četiri boda više za željenu školu, nego prethodnoj generaciji. Tako, recimo, u pojedinim gimnazijama ni maksimalnih sto bodova nije bilo dovoljno za upis.

U ”italijanskom” odeljenju Treće beogradske gimnazije poslednji na listi ima 100,98, a u prirodno-matematičkom odeljenju novosadske Gimnazije ”Jovan Jovanović Zmaj” poslednji primljeni osvojio je rekordnih 113,75 bodova (iznad 100 su poeni sa takmičenja)!

Učenici se žale kako je zbog lakog prijemnog prag znanja podignut, pa su mnogi dobri đaci završili u školama koje su na listi želja stavili na začelje. Kalkulisali su brojem bodova koji su prošle godine bili potrebni za određene smerove, pa su se mnogi preračunali i završili u školama koje nisu želeli. Tako su pojedini odlični učenici sa gotovo 80 bodova raspoređeni u mašinske škole.

I ove godine, prema rečima Bogoljuba Lazarevića, pomoćnika ministra prosvete, najtraženija su bila ogledna odeljenja u turističkim, ugostiteljskim, medicinskim, pravnim i ekonomskim školama, kao i pojedine gimnazije.

- Prag za upis je podignut, jer je test bio drugačiji nego ranije, podeljen po nivoima znanja. Prošle godine iz srpskog su učenici prosečno osvojili 11,5 a ove godine 13,89, a iz matematike je prosek sa 11,42 podignut na 13 poena - objašnjava Lazarević. - U većini škola u kojima je interesovanje veliko, potrebno je više bodova nego pre. Rekorder je Vazduhoplovna akademija, u kojoj je prag na smeru aviotehničara podignut za 18 bodova u odnosu na prošlu godinu.

Prošle godine najveća gužva bila je u oglednom smeru za kuvara beogradske Ugostiteljsko-turističke škole, gde je na jedno mesto konkurisalo sedam osmaka.

- Ove godine interesovanje je još veće, ali još nismo dobili precizan broj od Ministarstva. Dolaze nam roditelji i deca koja su želela da se upišu, a nisu uspela. Žao mi je, ali fizički ne možemo da primimo nikoga preko broja - kaže Milijanko Portić, direktor škole. - Poslednji na listi za turističkog tehničara ima 91 bod, a kulinarski tehničari imaju između 79 i 95 poena. Za kuvara su bila potrebna minimum 73 boda.

Tradicionalno, ogromno je interesovanje i za Farmaceutsko-fizioterapeutsku školu, gde je donji prag za farmaceutskog tehničara bio čak 97,48, a za fizioterapeutskog četiri boda manje. Za bankarskog službenika u Pravno-poslovnoj bilo je potrebno 93,50, a za isti smer u Prvoj ekonomskoj 2,5 boda više.

DRUGI KRUG

ZA 5.621 učenika koji u sredu nisu upisani, ostalo je 13.292 mesta u drugom upisnom krugu. Oni će u četvrtak moći da predaju nove ”liste želja”, a u subotu će da budu raspoređeni u škole koje imaju još slobodnih mesta.
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage