Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Drugi upisni rok na fakultetima
Datum:
14.08.2011
Izvor:
Maturanti koji nisu imali sreće u prvom upisnom krugu za dve nedelje dobiće još jednu šansu da se domognu indeksa. Na državnim fakultetima i visokim školama ostalo je 9.405 slobodnih mesta. Na fakultete će u septembru imati mogućnost da se upišu 4.952 brucoša, od kojih će 1.246 moći da se školuje o trošku države, a ostalih 3.706 čekaju samofinansirajuća mesta.

Još nisu svi fakulteti objavili datume polaganja prijemnih u drugom krugu, ali na većini će se znanje proveravati od petog do osmog septembra.

U septembarskom roku, preko predviđenih kvota, indekse će moći da dobiju i strani studenti, kao i naši državljani koji su školu završili u inostranstvu ili žive u dijaspori.

- Nekoliko grupa studenata upisivaće se preko predviđenih kvota. Dva odsto od budžetske kvote predviđeno je za akademce iz dijaspore, koji bi kod nas da nastave studije - objašnjava za „Novosti“ prof. dr Neda Bokan, prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu. - Po ovom principu moći će da se upišu i stranci, studenti sa posebnim potrebama i pripadnici manjinskih grupa. Tih studenata nema mnogo u ukupnom broju. Na našem univerzitetu bude ih, recimo, nekoliko stotina, a ukupan broj studenata koji mogu da se upišu na prvu godinu je skoro 15.000.

Mesta je ostalo na svim univerzitetima, a najviše u Novom Sadu - 1.976, gde će prijemni da bude organizovan na svim fakultetima. Doduše, na medicini samo za strane studente, koji predavanja slušaju na engleskom jeziku.

Najviše mesta ostalo je na ekonomiji - sedam na budžetu i 477 na samofinansiranju. Septembarskih indeksa biće i na Filozofskom, Fakultetu tehničkih nauka, Prirodno-matematičkom, Građevinskom, Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“, Pedagoškom i na Akademiji umetnosti.

Na Univerzitetu u Beogradu za drugi krug spremna su 864 indeksa, i to na deset fakulteta prirodnih i tehničkih nauka i na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu. Najviše budžetskih mesta ima na Mašinskom fakultetu (63), zatim na Fizičkom (61), na Rudarsko-geološkom (50)...

Indekse za školovanje o trošku države deliće i Poljoprivredni, Šumarski, Učiteljski i Matematički fakultet. Pet slobodnih mesta, ali na finansiranju, ostalo je čak i na Stomatološkom, na koji je tradicionalno ogromna navala.

I na Filološkom fakultetu biće organizovan septembarski prijemni, jer je, posle proširenja kvota, ostalo 61 mesto na grupama za srpsku književnost i jezik, kulturu i književnost. Od svih fakulteta BU najviše slobodnih mesta ima na Poljoprivrednom, gde će moći da se upiše 176 brucoša. Na Biološkom će prijemni ispit morati da bude organizovan zbog jednog slobodnog mesta na samofinansiranju.

- Interesovanje je slično kao i prethodnih godina, s tim što se oseća blag porast interesovanja za prirodne i tehničke nauke - zaključuje prof. dr Bokan. - Na Matematičkom fakultetu smo veoma zadovoljni brojem studenata, posebno što studije informatike nude razni privatni fakulteti. Kod nas je verovatno teže, ali je ipak popunjeno i samofinansiranje, jer studenti prepoznaju kvalitet našeg fakulteta.

Mesta ima i na ostalim državnim univerzitetima - u Nišu, Kragujevcu, Novom Pazaru i Prištini, sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. I na ovim univerzitetima više slobodnih mesta ima na prirodnim i tehničkim naukama. 

Izvor: Novosti
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage