Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Niš: Indeks kao "vaučer"
Datum:
19.02.2011
Izvor:
Procenjuje se da grad godišnje izgubi najmanje stotinu akademaca: bilo da se isele u drugi grad ili inostranstvo, bilo da, iz najrazličitijih razloga, prestanu da studiraju. Na žalost, u Nišu niko ne vodi preciznu statistiku o ovoj temi, pa mladi koriste svaku priliku da odu iz grada. Pri tome, formiranje organizacije za povezivanje uspešnih diplomaca iz grada na Nišavi - o čemu su „Novosti“, ne tako davno, pisale - tek je u povoju...

- Osim inostranih stipendija, modalitet za odlazak iz Niša je i prijavljivanje za studentske prakse, kako bi se pohvatale veze i kontakti za posao u budućnosti, naravno u drugom gradu - objašnjava Nišlijka Jovana Uljarević, koja studira španski u Beogradu. - To je logično, s obzirom na to da u našem gradu, ali i u Srbiji, gotovo da nema posla za mlade, a brojni međunarodni programi saradnje, preko Univerziteta i fakulteta, nude šansu za odlazak, pre svega u inostranstvo.

U Centru za međunarodnu saradnju pri Univerzitetu u Nišu, napominju da je interesovanje za stipendije sve veće, a to objašnjavaju povećanjem svesti o mogućnostima za usavršavanje u prestižnim akademskim sredinama.

- Najpopularniji program je „Erasmus mundus“ - kaže Borivoje Baltazarević, koordinator u Centru. - Trend Evropske unije je mobilnost studenata, mnogo se radilo na promociji, a iskustva zadovoljnih akademaca utiču na porast broja kandidata.

Iako programi stručne prakse nisu garancija da bilo koga po diplomiranju čeka izvestan posao, u niškoj kancelariji najveće studetske organizacije koja se bavi razmenom, „AISEK“, priznaju kako je interesovanje naših studenata za odlazak znatno veće nego za dolazak stranaca kod nas. Od maja 2010, po ovom osnovu, u inostranstvu je 17 studenata, u naredne dve nedelje biće ih dvoje više, dok se do maja očekuje odlazak najamnje pet studenata.

- Praksa traje najmanje šest meseci, a ukupno trajanje zavisi od poslodavca, opisa posla i dogovora koji postignu sa kompanijom - precizira Jelena Vukadinović iz „AISEKA“. - Mada niko ne obećava zaposlenje, nudimo različito profilisanu praksu u ravno 110 zemalja, uz napomenu da se viza dobija tačno za ugovoreni period.

U Centru za razvoj karijere, opet, kažu kako se trude da studente zadrže tako što im pomažu da se bolje pripreme za traženje posla. Po rečima koordinatorke Dragane Rodić, nude asistenciju pri pisanju biografija, konkurisanja za zaposlenje, pripreme za razgovor sa potencijalnim poslodavcem...

- Ko vredi, taj i odlazi. Najbolji, jednostavno, dobijaju šansu za bolju edukaciju, a jedini način da se studenti zadrže je unapređenje obrazovanja i dodatna motivacija. Jedan od naših planova je formiranje fondova za mobilnost, koji će pomagati studentima da se usavršavaju u inostranstvu, ali uz obavezu da se vrate - zaključuje Miša Živić, student-prodekan Ekonomskog fakulteta, ujedno i predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije.

Izvor: Novosti
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage