Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Zbog administrativne greške: Diplome na Geografskom fakultetu čekaju pet godina
Datum:
06.03.2017
Izvor:
Kako profil geograf-prostorni planer uopšte ne postoji u zvaničnoj listi stručnih, akademskih i naučnih zvanja u Srbiji, ovi akademci ne mogu ni da dobiju svoje diplome.
 
Na ovoj listi postoji samo zvanje prostorni planer, što formalno nije isto što i geograf-prostorni planer. Godinama čekaju da se reši ovaj problem na relaciji fakultet-univerzitet-KONUS-Nacionalni savet za visoko obrazovanje - Komisija za akreditaciju, kako bi diploma mogla da bude odobrena, a zvanje priznato.
 
Među oštećenim diplomcima je i M. P. (29), koji je na Geografskom fakultetu diplomirao 2012, ali više ni sam ne zna na kom smeru.
 
- Planiram da idem u inostranstvo, ali ne mogu bez diplome - žali se on. - Na fakultetu mogu da dobijem uverenje da sam diplomirao, koje traje šest meseci, ali sa njim mogu samo da se zaposlim u zemlji. Nisam očekivao da postupak može ovoliko da se oduži, ali, eto, punih pet godina čekam da uzmem diplomu u ruke.
 
Na fakultetu tvrde da će za nešto više od mesec dana problem biti rešen. Prof. dr Gordana Vojković, prodekan za nastavu Geografskog fakulteta, potvrđuje za "Novosti" da su diplome već otišle u štampu.
 
- Proces akreditacije započeli smo 2009. godine, ali za problem nismo znali do 2012, dok nam iz Rektorata nisu vratili diplome koje smo poslali u štampu. Potom smo od Komisije za akreditaciju dobili rešenje da geograf-prostorni planer nije usaglašen sa zvaničnom listom zvanja - kaže prof. Vojković. - Tražili smo da se to uskladi i podneli zahtev Komisiji za akreditaciju, obratili se i Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje. Dugo je trajalo rešavanje ovog problema, ali smo ga konačno dočekali. Greška će biti ispravljena za generaciju koja je završila studije 2012, dok su naredne generacije već dobile diplome.
 
Ranijih godina mnogi fakulteti su kasnili sa izdavanjem diploma. Čekanje od dve-tri, pa i više godina bilo je uobičajeno. Sada je, međutim, tu uvedeno više reda, štampanje diploma od fakulteta je preuzeo Rektorat, a čekanja su, kako tvrde na Univerzitetu u Beogradu, do godinu dana.
 
- Nema kašnjenja na nivou celih generacija na fakultetima, već samo u pojedinačnim slučajevima, kada se potkrade neka greška - kaže za "Novosti" prof. dr Nada Kovačević, prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu. - Fakulteti stalno menjaju programe, akreditacije, i tu može da nastane problem. Kasni se i ako nije dobar tekst diplome ili je nepotpuna dokumentacija.
 
Prof. Kovačević objašnjava i da univerzitet može samo da izda diplome za zvanja koja postoje u zvaničnoj listi koju izdaje Nacionalni savet za visoko obrazovanje.
Na ostalim fakultetima tvrde da nema zastoja u izdavanju diplome. 
 
Koče i dodatne aktivnosti  

- Za kašnjenja su najčešće krivi fakulteti - kaže Borijan Soković, student prorektor Univerziteta u Beogradu. - Nedavno mi se žalila koleginica sa Hemijskog fakulteta, koja je zahtev za izradu diplome podnela 26. septembra, a njen predmet je prosleđen u rektorat tek krajem januara. Na mnogim fakultetima ne znaju kako da upišu bodove za vannastavne aktivnosti, pa je i to jedan od razloga za kašnjenje diploma.

Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage