Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Interrejl najjeftinije za studente
Datum:
05.09.2010
Izvor:
„Bekpekerski” način putovanja sa velikim rancem na leđima, mapom grada u ruci, nešto gotovine u novčaniku i interrejl kartom u džepu, popularan je i po završetku letnjih meseci. U septembru su manje gužve u muzejima, turističkim atrakcijama, vozovima i železničkim stanicama širom Evrope, nema velikih vrućina, pa mnogi tek sada kreću na avanturistički put po Starom kontinentu.

Koliko košta interrejl, za koju varijantu se odlučiti, kako naći smeštaj u evropskim metropolama i kako se pripremiti za put, istraživao je „Potrošač”.

Odlazak do šaltera Železnica Srbije, prvi je korak. Cena jednomesečne interrejl karte koja važi za sve vozove u evropskim državama je 599 evra za drugi razred, dok mladi, do 26 godina, ovu kartu mogu da dobiju za 399 evra. Ko bi da uživa u pogodnosti prvog razreda, valjalo bi da pripremi 899 evra. Za koju god se putnik odluči, varijanta interrejla višestruko je povoljnija od kupovine pojedinačnih karata i ubedljivo je najjeftiniji način da se obiđe Evropa.

Jer, ko ima interrejl jedino što će morati da uradi u evropskim metropolama je da ovu kartu pokaže na šalterima njihovih stanica i da jedino, ukoliko je to neophodno, plati rezervaciju sedišta. U zavisnosti od prevoznika, države i voza, to košta od dva do deset evra, a ponegde i više.

Znanje engleskoj jezika se podrazumeva i jedino što je potrebno jeste da se službenicima objasni gde se putuje. A oni će napraviti put i uneti rezervacije mesta i za nekoliko vozova ukoliko se preseda.

 ----------------------------------

Saveti za put

Glavna preporuka svakog interrejlovca je – putujte noću. Na taj način se štedi novac za smeštaj. Kako ovakvi turisti spavaju u hostelima, najjeftinije rešenje je odjaviti se ujutru, prošetati gradom u toku dana i tek uveče krenuti na put. Sedišta su uglavnom udobna, bez obzira da li voz ima kupee ili je iz jednog dela. Ono što je bitno naglasiti jeste da bi se trebalo dobro obući. U svim vozovima u toku noći je uključena veoma jaka klima.

Velike rančeve ili torbe preporučljivo je ostaviti u pregradi iznad sedišta, a ne držati ih pored sebe, dok se savetuje da se manja torba, sa novcem i interrejlom, koji je u toku puta važan koliko i pasoš uvek drži uz sebe. Prtljag je moguće ostaviti i na stanici, a cena je od dva do pet evra na dan, u zavisnosti od grada.

---------------------------------

Kako naći hostel

Većina onih koji putuju interrejlom odsedaju u hostelima. Znatno su povoljniji od hotela, a u cenu ulazi jedino smeštaj. Zato su i jeftiniji. Cene se u evropskim prestonicama, u proseku, kreću od 15 do 30 evra dnevno po osobi za sobe od dva do četiri kreveta, dok bi oni kojima ne smeta da spavaju u sobi sa još dvadesetak nepoznatih stranaca mogli da prođu znatno jeftinije. Najjeftiniji su hosteli u Berlinu, gde se i za desetak evra može spavati u hostelu sa petnaestak kreveta, dok je Rim jedan od najskupljih gradova. Cene u prestonici Italije prelaze i 30 evra na dan.

Ali, mnogo je od cenovnika važnije kako naći hostel u nepoznatom gradu. Oni koji tačno znaju kuda idu, a ne bi da u hodu planiraju putovanje, često ih još u Beogradu rezervišu posredstvom internet sajtova. Za to je neophodno imati kreditnu karticu, a na sajtu www.hostelworld.com naveden je veliki broj hostela u Evropskoj uniji. Tu je moguće ukucati grad i željeni datum i pretraživač će izbaciti spisak hostela. A kako je reč o veoma uređenim državama, oni koji stignu na železničku stanicu u Berlinu, Beču, Barseloni, Parizu ili Rimu tu će na info pultu moći od službenika da dobiju informaciju o tome koji je hostel slobodan, gde se nalazi, koja je cena, kojom linijom metroa do njega stići...

---------------------------------

Gde se hraniti

Najjeftinija varijanta uvek je – svratiti u supermarket i doručkovati, ručati ili večerati u sobi hostela. Namirnice su skuplje nego kod nas, ali konzerva sardine ili pakovanje paštete može da se pazari za nešto više od evra. A u svakoj radnji je veoma bogat izbor voća i povrća i voćnih jogurta.

Čak i najveći protivnici brze hrane na takvim putovanjima obraduju se kada naiđu na „Mekdonalds”. Komplet sa hamburgerom, pomfritom, kesicom kečapa i čašom soka košta oko pet evra i najjeftiniji je ručak u evropskim prestonicama. Ali, uvek je poželjno imati u velikom rancu rezervu od kuće – keks, čokoladice, konzerve...

-------------------------------

Ranac najpraktičnije rešenje

Putovanje interrejlom potpuno je različito od svakog drugog. Klasična torba ili popularni kofer sa točkićima potpuno su nepraktični, pa je veliki „bekpekerski” ranac najpraktičnije rešenje. Zbog stalno pokreta, putovanja na svakih četiri, pet dana, traženja hostela po gradu, najlakše je kretati se sa teretom na leđima.

-----------------------------

Nigde bez flašice vode

Tek na ovakvim putovanjima se shvati koliko je važno sa sobom nositi flašicu vode. Celodnevne šetnje po dugim bulevarima postaju neizdržljive, a u većini gradova voda iz vodovoda nije za piće i mora da se kupuje. U supermarketima flaša može da se pazari za 30 evro centi, a na tezgama u blizini turističkih atrakcija višestruko su skuplje. Tako ulični prodavac nadomak Koloseuma u Rimu za flašu od pola litra vode traži čak dva evra.

Izvor: Politika
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage