Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Univerzitet: Nismo među 500 najboljih
Datum:
16.09.2011
Izvor:
Univerzitet u Beogradu ni ove godine nije uspeo da se plasira na prestižnu Šangajsku listu, među 500 najboljih univerziteta na svetu. Od konkurencije iz regiona, na listi je i ove godine Univerzitet u Ljubljani, a prvi put mesto je dobio i Univerzitet u Zagrebu. Rektor Univerziteta u Beogradu, prof. dr Branko Kovačević, tvrdi, međutim, da je beogradski bolji od zagrebačkog, ali da naši naučnici ne mare dovoljno za ugled svog univerziteta.

- Sami smo krivi što nismo ušli na Šangajsku listu. Deo naših naučnika ponaša se neodgovorno, na svoje radove ne pišu i odrednicu Univerziteta u Beogradu, kom pripadaju, pa nam ti radovi, u rangiranju, nisu uzeti u obzir. To je slučaj najviše kod ljudi sa instituta, a posebno kod lekara - kaže za ”Novosti” prof. Kovačević.

Iako već nekoliko godina naučnike opominju da ne prave ovakve greške, one se i dalje dešavaju. Tako su tokom 2009. godine, koja je bila ”merna” za ovogodišnju Šangajsku listu, 3.500 radova naučnika iz Srbije, 2.700 napisali autori koji su pri BU. Međutim, 700 nije priznato baš zbog ovog problema. 

- Da su nam svi radovi priznati bili bismo negde između 460. mesta, gde je Ljubljana, i 490. na kom se nalazi Zagreb. Sada smo negde oko 550. mesta - ocenjuje rektor.

Za dobar plasman nedostaje nam i broj stranih studenata. Nekada ih je bilo najmanje 30 odsto, a danas jedva hiljadu na ukupno 90.000 studenata BU.

A 500 najboljih birano je među 3.500 koji su uzeti u obzir, od ukupno 15.000 univerziteta na svetu. Prema mišljenju ministra prosvete i nauke Žarka Obradovića, kriterijumi rangiranja mogu se dovesti u pitanje.

- Bogatiji imaju prednost, a ostali se mogu naći na lošijim mestima nego što zaslužuju - ocenio je Obradović.

Ali, istovremeno, najavio je i da će se Srbija pozabaviti nacionalnim, pa i regionalnim rangiranjem fakulteta. Treba da budu utvrđeni kriterijumi, prema kojima će se napraviti rang-lista svih domaćih visokoškolskih ustanova.

Izvor: Novosti
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage