Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Programeri iz Inđije
Datum:
21.08.2011
Izvor:
S početkom univerzitetske školske godine, 26. septembra, u Inđiji će početi s radom odeljenje Fakulteta tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu za inženjere elektrotehnike i računara (softverske i informacione tehnologije), a prema rečima dekana FTN-a, prof. dr Ilije Ćosića, na prvu godinu strukovnih studija koje će trajati tri godine upisaće se 60 studenata, od čega 30 na teret budžeta države, a za 30 studenata će opština Inđija obezbediti stipendiju.

U prvom upisnom roku upisano je 17 budžetskih studenata, dok će ostatak mesta biti popunjen u septembru, posle prijemnog ispita koji je će biti održan 5. septembra. Predsednik opštine Inđija Goran Ješić kaže da je sve spremno za prijem prvih studenata elektrotehnike i računara u Inđiji.

- Završavamo uređenje prostora u „Trejd junik“ centru gde će se odvijati nastava, a izgradnjom Informaciono-tehnološkog centra (ITC) u Inđiji, koji će u narednih 12 meseci biti završen, kao i dolaskom velikih firmi poput „Majkrosofta“, „Simensa“, „Gis Dejta“, „Embasi grupe“, bilo je logično otvoriti jedan ovakav smer koji će omogućiti svim studentima praksu, a kasnije i zaposlenje u ovim firmama - objašnjava Ješić.

Dekan FTN-a, prof. dr Ilija Ćosić ističe da će nivo i uslovi obrazovanja u Inđiji biti identični, ako ne i bolji nego u Novom Sadu, jer će kvalitetna praksa biti obezbeđena svim studentima. - Ono što je veoma važno u celoj priči jeste da će mladi ljudi po završetku strukovnih studija u Inđiji moći garantovano da dobiju posao u nekoj od firmi u svojoj opštini. Po završetku studija biće obučeni za programiranje, za internet tehnologije i sisteme elektronskog poslovanja i za upravljanje informaciono-komunikacionim resursima u velikim firmama. Ideja je da odeljenje iškoluje određeni broj stručnjaka koji će se i pre zaposlenja u nekoj od firmi upoznati njeno funkcionisanje na stručnoj praksi radeći bečeler radova koji će biti zamena za diplomski ispit - objašnjava prof. Ćosić.

- Za sada će biti otvoren samo jedan smer, ali u zavisnosti od potreba tržišta smerovi će se širiti i na druge oblasti. FTN je interdisciplinaran i fleksibilan fakultet koji je u svakom trenutku sposoban da oblikuje određeni studijski program prema zahtevima privrede. Ono što je opština Inđija uradila za svoj grad potrebno je proširiti na sve opštine kojima su potrebni stručni, obrazovani kadrovi.
 
Decentralizacijom obrazovanja i znanja bićemo sposobniji i konkurentniji u svim oblastima privrede - naglašava dekan FTN-a.

- Srbiji, a samim tim i Inđiji, nedostaju stručni kadrovi, i to je najveći problem. Zato je ova ideja opštine Inđije da otvori odeljenje u svom gradu izuzetno važna i korisna za unapređenje same opštine. Smer koji će biti otvoren u Inđiji neće biti i u Novom Sadu, tako da će studenti koji hoće da upišu smer za softverske i informacione tehnologije morati da pohađaju nastavu u Inđiji, a cilj je podizanje kvaliteta nastave i koncentracije stručnih predavača na jednom mestu, kaže prodekan FTN-a, prof. dr Ilija Kovačević. - Fakultet u Inđiji strateški je važan za razvoj opštine, jer bez investicija u obrazovanje ne možemo da očekujemo bolji i kvalitetniji život u Srbiji.
 
Cilj opštine je kreiranje novih ljudskih resursa koji omogućava pronalaženje kvalitetnijih i bolje plaćenih poslova - ističe Ješić. Studentima koji budu putovali iz drugih mesta u Inđiju biće omogućen besplatan prevoz u javnom autobuskom saobraćaju, a za sve studente biće obezbeđena ishrana u kantini.

Izvor: Blic
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage