Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Dodeljene stipendije za 200 studenata doktorskih studija
Datum:
06.06.2017
Izvor:
Ministarstvo prosvete dodelilo je stipendije za studiranje na doktorskim studijama koje je dobilo 200 studenata. Ugovore za prvih deset na listi uručio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Stipendisti ministarstva primaće mesečno po 32.000 dinara.

 

Stipendija se potpisuje na period od godinu dana, sa mogućnošću produženja aneksima ugovora na sve četiri godine.

 

Ovo je 17. put da Ministarstvo prosvete dodeljuje stipendije za doktorske studije, a na javni poziv, koji je trajao od 11. januara do 10. februara, prijavilo se 249 kandidata.

 

"Čak 80 odsto onih koji su aplicirali dobili su stipendije. Država u ovom trenutku može ovoliko da izdvoji, ali ćemo se truditi da nađemo i dodatne izvore prihoda", rekao je ministar studentima.

 

Dodao je da su za saradnju sa naukom zainteresovane brojne kompanije, da su sa više od 1.860 kompanija potpisani ugovori o saradnji, što će biti prilika za mlade istraživače da "plasiraju svoje znanje u Srbiji".

 

Osim redovnih obaveza na doktorskim studijama, stipendisti ministarstva su u obavezi da budu angažovani u naučnoistraživačkim organizacijama, na projektima u oblasti osnovnih istraživanja, tehnološkog razvoja, interdisciplinarnih i integralnih istraživanja.

 

Predsednik SANU Vladimir Kostić poručio je stipendistima da sve što rade u okviru svojih naučnoistraživačkih interesovanja začine radošću, jer ukoliko se ne budu smejali, uživali i od životnog poziva napravili hobi - sve je izgubljeno.

 

Kako kaže bez stalnog preispitivanja, bez radoznalosti, nema nauke, te je budućim doktorima nauka poručio da svet gledaju sa druge strane ogledala, da "prave uglove koji nisu rutinski, koji nisu stereotipni".

 

"Rodili ste se u zemlji koja sa sobom nosi puno opterećenja. Nemojte verovati svim pričama. Nije tačno da nedostaje mogućnosti i nije tačno da jedan duh koji dozvoli sebi izvesnu slobodu i izvesno nemirenje ne može i u ovakvoj Srbiji da nađe svoj prostor", naglasio je predsednik SANU.

 

Dodaje da smo kao nacija zapušteni, da zaboravljamo svoje velikane u nauci, da smo bez vere u sebe, bez osećaja za tradiciju.

 

"Sadržaj stvarima oko nas dajete vi, mi. Naše je prošlo. Želim da te sadržaje možete da date. Da li ćete imati prepreka? Hoćete. Možda ću vam i ja smetati, ali se protiv prepreka borite. I to vam preporučujem", zaključio je Kostić.

 

Dodeli stipendija prisustvovali su prorektor za nauku BU Nada Kovačević, pomoćnici ministra prosvete Nikola Tanić i Saša Stojanović.

Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage