Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Naša studentkinja u Parizu
Datum:
31.08.2010
Izvor:
Sanja Beronja je pre četiri godine otišla u Francusku na studije. Kao đak generacije Filološke gimnazije u Beogradu, dobila je stipendiju francuskog fakukteta gde će predstojeće akademske godine završiti master studije. Onda sledi posao, pa doktorat.

Smatra da su studije u Francuskoj daleko praktičnije u odnosu na studije u našoj zemlji. Proces selekcije je bio strog. Od 1.000 kandidata primljeno je 32 studenata. Posle prvog semestra studije Instituta političkih nauka u Parizu napustilo je petoro akademaca.

"Samim tim što smo primljeni, dali su nam poseban tretman. Naši profesori su ljudi koji rade u evropskoj komisiji i evropskom parlamentu, bivši ministri" izjavila je Sanja Beronja, studentkinja Instituta političkih nauka u Parizu.

Na primer, njen profesor ekonomije je Dominik Štroskan koji je sada direktor MMF-a.

"Profesori su nam bili stalno na raspolaganju, studenti su radili u malim grupama i traže ne da imamo samo dobre ocene, već cene i svestranost ličnosti", objasnila je Sanja.

Kaže da joj je mnogo pomoglo to što je išla u Filološku gimnaziju, gde je stekla opštu kulturu, koju mnogi studenti u inostranstvu nemaju. Jer, tu je, pored stranih jezika, a govori ih osam, učila i retoriku. Leto je Sanja provela radno, u Beogradu, na praksi u Ministarstvu spoljnih poslova.

"Nosim vrlo lepo iskustvo. Praksa je produžena dve nedelje, bilo je vrlo interesantno jer sam imala priliku da upoznam rad celog Ministarstva jer smo išli od sektora do sektora i upoznavali smo se sa ljudima koji tamo rade i oni su nam pričali o svojim iskustvima", istakla je naša studetkinja Instituta političkih nauka u Parizu.

Sanja kaže da je na fakultetu podstiču praksu i ako je to praksa u Ministarstvu naše države to je onda veoma cenjena stvar.

Planira doktorat, ali ne odmah po završetku studija. Htela bi prvo da radi u evropskim institucijama, na poslovima vezanim za Srbiju.

U trećoj godini bila je u Pragu na Karlovom univerzitetu tako da je tamo stekla dosta korisnih kontakata, gde je davala i časove srpskog jezika jednom Francuzu i jednom Mađaru. Na Institutu koji pohađa, ocene se kreću od nula do dvadeset, a Sanjina prosečna ocena je 16.

Izvor: RTS
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage