Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Đelić: Više para ili naučnici odoše
Datum:
05.12.2010
Izvor:
Ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić kaže da će to ministarstvo zatražiti 14,5 milijardi dinara iz budžeta za 2011. godinu. 

Đelić je rekao da je povećanje budžeta za 5,5 milijardi dinara u odnosu na ovogodišnji neophodno kako bi se finansirao novi projektni ciklus istraživanja koji će početi 2011. godine i trajati četiri godine. 

Kako je naveo, na projekat se prijavilo 4.000 novih istraživača, od kojih 1.700 najtalentovanijih mladih naučnika. 

On je istakao da je tih 5,5 milijardi dinara neophodno da bi se obezbedila budućnost i podmladak srpske nauke, jer će u protivnom 1.715 mladih naučnika, koji su se prijavili za projekte, da emigriraju. 

Ukoliko sada ne radimo na našem podmlatku, ako ne obezbedimo sredstva da oni afirmisani ostanu u zemlji, svi pokušaji će biti uzaludni i slaba nam vajda od promocije nauke, izjavio je Đelić. 

Kako je naveo, od tog novca, četiri milijarde će biti izdvojene samo za plate i minimalne troškove za istraživače. 

Đelić je kazao da Srbija izdvaja samo 0,3 odsto bruto domaćeg proizvoda za nauku, a da srpska naučna zajednica broji 8.500 naučnika, što je tri do četiri puta manje od obima uspešnih naučnih zajednica u Evropskoj uniji.

"Uz 4.000 novih istraživača, naša naučna zajednica bi mogla da poveća kapacitet za 50 odsto, što bi uz ulaganje za infrastrukturu dalo pozitivne efekte a uspeh će biti značajnije veći", rekao je Đelić. 

On je naveo da će Srbija i s tim izdvajanjima biti "pri dnu Evrope" i da je cilj povećanja budžeta "golo preživljavanje" i "afirmacija pozitivnih trendova u razvoju nauke". 

Kako je naveo, u budžetu će biti predviđeno više novca za međunarodne kotizacije, jer će Srbija u decembru postati pridružena članica CERN-a. 

Đelić je rekao i da će se iz budžeta ministarstva finansirati i dve nove institucije - Centar za promociju nauke, za koji će biti izdvojeno oko 100 miliona dinara, i Fond za inovacionu elatnost sa 50 miliona dinara. 

On je naveo da je razvoj nauke najbolji način da srpska pamet bude upotrebljena u institutima i preduzećima koja će raditi u Srbiji. 

Izvor: B92
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage