Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Više studenata na budžetu
Datum:
30.05.2011
Izvor:
Ministar prostvete i nauke Žarko Obradović izjavio je da će se naredene školske godine o trošku države školovati 3.500 studenata više nego ove godine i naglasio da je obrazovni sistem u Srbiji potpuno usaglašen sa normama Evropske unije.

Vlada je donela odluku o upisu studenata na prvu godinu osnovnih i strukovnih studija, kao i o upisu studenata koje država finansira, čiji će broj biti veći za oko 3.500 nego ove godine, rekao je Obradović Tanjugu u Loznici.

Prema Obradovićevim rečima, fakulteti na koji se ti studenti upišu dobiće novac koji se obezbeđuje iz makro sredstva za visoko obrazovanje, tako da neće biti posebnog opterećenja budžeta za 2012. godinu, a fakulteti neće imati potrebu da povećavaju školarine.

"Radi se o svesnom opredeljenju za tu strategiju, pri čemu školarine ne treba povećavati", naglasio je Obradović i ocenio da ne treba teret krize prebacivati na studente, tim pre što se fakultetima redovno uplaćuju sredstva za plate i materijalne potrebe.

Obradović je rekao da što se tiče sistema vrednosti, odnosno onoga što čini deo evropskog prostora visokog obrazovanja, nema nikakvih problema, jer se prate trendovi i usaglašavaju se sadržaji zakona.

"Dobili smo vrlo dobru ocenu i radimo dalje unapređujući tu oblast i primenjujemo sve vrednosti koje su i kod drugih", rekao je ministar.

Obradović je rekao da s nestrpljenjem očekuje da Srbija dobije status kandidata, jer će to stvoriti mogućnost pristupa novcu koji se izdvaja na nivou EU za obrazovanje i nauku.

Prema njegovim rečima, znatan deo budžetskih sredstava izdvaja se za zarade zaposlenih u prosveti i malo ostaje za ostale potrebe - opremu, infrastrukturu, stručno usavršavanje, ono što je deo sistema obrazovanja.

Izvor: RTS
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage