Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Nema povećanja školarina
Datum:
19.05.2011
Izvor:
Termini upisa na fakultete neće biti pomereni već će sve upisne aktivnosti biti održane u isto vreme kao i prethodnih godina, izjavio je Branko Kovačević, rektor Beogradskog univerziteta, na jučerašnjoj sednici Senata tog univerziteta. 

On je istakao da bi Vlada na sednici 26. juna trebalo da usvoji budžetske kvote za osnovne i master studije na univerzitetima u Srbiji, dok će broj studenata doktorskih studija, koji će biti finansiran iz budžeta, biti donet nakon usvajanja rebalansa budžeta. Kovačević je rekao da je, prema predlogu Ministarstva prosvete i nauke, broj budžetskih studenata povećan za 13,4 odsto u odnosu na prošlu godinu. 

Prema predlogu Ministarstva, na državnim univerzitetima u Srbiji (osim Novog Sada) u narednu školsku godinu biće upisano 16.208 budžetskih studenata na osnovnim studijama i 4.704 na master studijama. Odluku o broju studenata na Novosadskom univerzitetu donosi AP Vojvodina.

Kovačević je naveo da Ministarstvo prosvete i Vlada neće dozvoliti fakultetima da povećaju školarine, u odnosu na prošlu godinu, čak ni za procenat inflacije, ali da će to biti kompenzovano kroz dvostruko veće izdvajanje za materijalne troškove fakulteta. Rektor je naveo da je država prošle godine pokrivala oko 30 odsto realnih materijalnih troškova fakulteta, a da bi ove godine trebalo da pokrije polovinu.

Predstavljajući rezultate prolaznosti studenata po predmetima za školsku 2009-2010. godinu, prorektorka za nastavu BU Neda Bokan je navela da loša prolaznost na relativno manjem broju predmeta negativno utiče na opštu prolaznost studenata. Bokan je navela da je na 11,4 odsto predmeta prolaznost studenata na ispitima niža od 30 odsto, što studentima remeti ritam i završetak studija. Na oko 12 odsto predmeta prolaznost je između 31 i 50 odsto, na 14 odsto predmeta od 51 do 70 procenata, dok je na 62,8 odsto predmeta prolaznost preko 71 odsto.

- Često se dešava da studenti ne mogu da diplomiraju jer im problem predstavljaju jedan do tri nepoložena ispita. Pritom, ne može se reći da su to loši studenti, jer je njihov prosek položenih ispita preko 8,5 - navela je Bokan. 

Izvor: Danas
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage