Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Nepovoljna obrazovna struktura
Datum:
21.10.2010
Izvor:
Obrazovni sistem u Srbiji još u potpunosti ne prati potrebe privrede za novim obrazovnim profilima, tako da privreda nije dovoljno motivisana da ulaže u razvoj ljudskih resursa, istaknuto je juče na Danasovoj konferenciji „Privatni sistem obrazovanja u Srbiji“. Zajednička je ocena i da obrazovni sistem ne treba deliti na privatni i državni, jer su oni jednaki, već na kvalitetan i nekvalitetan.

Radivoje Mitrović, državni sekretar Ministarstva prosvete, istakao je da postoje mnoge pravne prepreke, ali i nedostatak svesti za uspostavljanje partnerstva između prosvete i privrede.

- Mišljenje poslodavaca je da obrazovni sistem u velikoj meri nije prilagođen potrebama privrede, kao i da ima značajnih nedostataka, jer u osnovnim i srednjim školama ne postoji predmet preduzetništvo, a obrazovni sistem ne radi dovoljno na razvoju preduzetničkog duha kod mladih. Takođe, u sistemu srednjeg stručnog obrazovanja nema dovoljno praktičnog rada - naglasio je Mitrović. On je dodao da je do septembra ove godine na svih 18 univerziteta ukupno akreditovano 959 studijskih programa za 61.495 studenata upisanih u prvu godinu, od čega je 84 odsto zastupljen državni sektor, a u 16 odsto privatni.

Dragan Đukić, direktor Sektora za posredovanje u zapošljavanju i planiranju karijere Nacionalne službe za zapošljavanje, rekao je da je obrazovna struktura u našoj zemlji nepovoljna, jer čak 32 odsto nezaposlenih nema srednje obrazovanje, a samo 12 odsto ima više ili visoko obrazovanje.

- Usklađivanje ponude i tražnje na tržištu rada zavisi od dva segmenta, a to je kreiranje slobodnih poslova koji generišu tražnju za određenim profilima radnika i prilagođavanje radne snage zahtevima posla - naveo je Đukić.

Izvor: Danas
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage