Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Vršac osniva svoj univerzitet
Datum:
07.07.2011
Izvor:
Lokalne vlasti u gradu pod Kulom jednim od prioritetnih zadataka smatraju osnivanje univerziteta i očekuje da će do novembra 2012. Univerzitet Megatrend otvoriti još dva fakulteta u Vršcu, te da će se time ispuniti uslovi za osnivanje vršačkog univerziteta.

Na nedavnom sastanku predstavnika lokalne vlasti, Megatrend univerziteta i Fondacije „Hemofarm“, Snežana Ružić, članica Opštinskog veća za obrazovanje, istakla je da je veoma zadovoljna jer edan od strateških ciljeva Opštine Vršac počinje i da se realizuje.

- Decentralizacija univerziteta, odnosno preseljenje univerziteta u manje sredine kao što je Vršac, podržava i pokrajinska Vlada, a otvaranje različitih fakulteta i smerova doprinosi razvoju jedne sredine. Nama trebaju smerovi koji će omogućiti razvoj privrede i visokoobrazovne kadrove za investitore koje želimo da privučemo u našu opštinu - kaže Ružićeva.

Zakonski uslov za osnivanje univerziteta u jednom gradu je postojanje fakulteta u tri različite oblasti rada, što Vrščani još ne ispunjavaju.

- Trenutno u Vršcu od visokoobrazovnih institucija imamo Akademiju za pilote i kontrolore letenja SMATSA, Učiteljski fakultet i Fakultet za poslovne studije Univerziteta Megatred. Ideja nam je da se otvore još dva fakulteta u okviru Univerziteta Megatrend, što bi omogućilo osnivanje vršačkog univerziteta - kaže predsednik Opštine Vršac Čedomir Živković i dodaje da će realizaciji toga zajednički raditi Megatrend, Opština Vršac i Fondacija „Hemofarm“.

Ključna ulogu na putu Vršca ka visokoobrazovnom centru očigledno će imati Univerzitet Megatrend, čiji čelnici uskoro planiraju otvaranje još dva fakulteta u južnobanatskom gradu.

- Ovog trenutka u Vršcu u okviru našeg Univerziteta postoji Fakultet za poslovne studije, koji uspešno posluje pet godina i koji ima oko 400 studenata. Radi realizacije ideje o osnivanju univeziteta, iz Bačke Topole ćemo u Vršac preseliti Fakultet za biofarming,  koji postoji već 12 godina, dok bi se, kao treći, osnovao Fakultet za kulturu i medije - objašnjava rektor Megatrenda dr Mića Jovanović i dodaje da se realizovanje ove ideje može očekivati u nardnih godinu dana, tako da bi se već novembra 2012. godine, prve generacija studenata mogla upisati na novi univerzitet.

Podrška za ideju osnivanja univerziteta dolazi i iz Nacionalne službe za zapošljavanje, ali upozoravaju da otvaranje novih fakulteta treba da ide u korak sa privredom.

- Podržavam osnivanje univerziteta u Vršcu, jer od toga možemo imati samo korist. Čak i da sutudenti koji dolaze iz drugih gradova, ne ostanu u Vršcu nakon završetka školovanja, korist za lokalnu privredu postoji jer će oni ovde živeti i trošiti. Međutim, treba voditi računa o profilima koje ćemo obrazovati da ne dođemo u situaciju da imamo kadrove, ali nemamo gde da ih zaposlimo. Trenutno na evidenciji službe za zapošljavanja u Vršcu najviše imamo budućih učitelja i menadžera. Za visokoobrazovanim kadrovima postoji određena potražnja iz hemijske industrije i farmacije. Nikako ne smemo zaboraviti poljoprivredu koja je bitna grana naše privrede, tako da je fakultet za biofarming dobar izbor. Valjalo bi razmisliti i o turističkim smerovima - kaže Aleksandar Vinćilov, direktor vršačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje.

Izvor: Blic
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage