Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Izbeglice iz Ugande studiraće u Srbiji rudarstvo i građevinu
Datum:
05.11.2010
Izvor:
Srbija je petorici studenata iz Ugande, koji su zbog unutrašnjih sukoba na severu te zemlje živeli u kampovima za raseljena lica, dodelila stipendije za studiranje u našoj državi. Nedavno je, pored njih, stipendije dobilo i šest mladića i devojaka iz Kenije, u okviru projekta 100 stipendija za studente iz nesvrstanih zemalja koji je početkom godine pokrenuo predsednik Boris Tadić.

Studentima iz Ugande svu neophodnu papirologiju predao je počasni konzul Srbije u Ugandi Jovan Latinčić. Oni će školovanje nastaviti u oblastima klasičnog rudarstva, naftnog rudarstva i građevine.

- Ovi mladići su posle teškog života dobili priliku da se školuju. Veoma su uzbuđeni jer su voljni da se edukuju i vrate u Ugandu i pomognu svojoj zemlji. S izborom studenata Srbija nije imala ništa, sve uslove propisuju ovdašnja vlada i nadležna ministarstva Ugande. Srbija je mnogo pomogla afričkim zemljama u obrazovanju - kaže za „Blic” konzul Jovan Latinčić. Planirano je da Srbija finansira po pet studenata iz 20 zemalja članica nesvrstanih. Oni bi godinu dana proveli na Filološkom fakultetu učeći jezik, a potom bi mogli da nastave studije koje žele.

- To je izuzetno pozitivna stvar, jer naš univerzitet postaje onakvim kakav je nekad bio i kakav svi želimo da bude - kaže za „Blic” Milan Popović, student prorektor.

Program stipendiranja studenta prekinut je tokom raspada SFRJ, ali danas sve više studenata sa Crnog kontinenta dolazi na usavršavanje u Srbiju. Jedan od Afrikanaca sa najdužim stažom je Alberto So Sabi, poznati muzičar koji je iz Gvineje Bisao u Srbiju došao pre 28 godina.

- Bilo mi je veoma neobično kada sam došao u Srbiju. Ipak, sve je bilo super organizovano, pa sam se brzo navikao. Postao sam apsolvent na Hemijskom fakultetu kada mi je zbog rata istekla stipendija. Morao sam da se snalazim kako da preživim, pa sam aktivno počeo da se bavim muzikom - kaže za „Blic” So Sabi.

Izvor: Blic
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage