Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Veće školarine na šest fakulteta u Beogradu
Datum:
20.06.2011
Izvor:
Elektrotehnički, Pravni, Stomatološki, Matematički, Geografski i Poljoprivredni fakultet beogradskog univerziteta (BU) odlučili su da povećaju cene školarina bez obzira na preporuku Ministarstva prosvete da cene ostanu na nivou prošlogodišnjih. U upravama ovih fakulteta svoje odluke pravdaju inflacijom, poskupljenjem materijala za studentske vežbe, te činjenici da nisu menjali cene nekoliko godina.

- Pre tri meseca Savet fakulteta je doneo odluku da se podignu cene školarina za 10 odsto. Predlog smo poslali Ministarstvu prosvete na odobravanje, ali do danas nismo dobili nikakav odgovor. Poštovaćemo odluku Saveta, jer upis počinje za tri dana. Mi od ministarstva nismo dobili nikakvu zvaničnu preporuku da ne podižemo cene školarina, o tome smo obavešteni iz medija - kaže prof. Miodrag Popović, dekan ETF na kome su školarine poskupele.

On kaže da nadoknada za materijalne troškove koju ovaj fakultet dobija svakog meseca od Ministarstva nije dovoljna da se pokriju troškovi za grejanje. Ostali troškovi, struja, voda, plaćaju se od novca dobijenog za školarine.

- Za troškove putovanja nastavnika u inostranstvo naš fakultet dobija mesečno 9.500 dinara. Mislim da to nije dovoljno ni za kartu u jednom pravcu do Segedina. Takođe za rekreaciju studenata dobijemo 10.000 dinara. Što je najgore ja ne pamtim da smo dva meseca za redom dobili isto novca, svakog meseca menjaju iznos - žali se Popović.

Prof. Branko Kovačević, rektor Beogradskog univerziteta kaže da fakulteti koji su podigli cene školarina imaju odluke saveta da to urade, ali da ipak poslednju reč mora dati MInistarstvo prosvete i nauke. 

- Ministar je rekao da nema povećanja cena i Senat je dao preporuku da se ne povećavaju cene školarina. Mi nismo dobili ništa zvanično od fakulteta. Oni imaju zeleno svetlo od saveta da mogu da povećaju školarine, ali to ipak mora da odobri Ministarstvo - kaže prof. Kovačević.

Za samofinanisarajuće studente školovanje će ove godine biti najskuplje na Arhitektonskom i Stomatološkom fakultetu i iznosi 240.000 dinara, na Građevinskom 100.000 dinara, na Elektrotehničkom (ETF) od 90.000 do 204.000 u zavisnosti od studijskog programa.

Upisne aktivnosti na fakultetima u Srbiji počinju sledeće sedmice, a brucoši koji se upišu kao samofinansirajući na jednom od fakulteta Univerziteta u Beogradu platiće školarinu od 45.000 do 240.000 dinara.

Školarina se na većini fakulteta Beogradskog univerziteta, koji ove godine upisuje oko 14.100 budžetskih i samofinansirajućih studenata, može uplatiti u nekoliko rata. Prijavljivanje kandidata i predaja dokumentacije traju od 22. do 24. juna. Polaganje prijemnih ispita obaviće se od 27. do 29. juna, prema rasporedu objavljenom na visokoškolskoj ustanovi.

Datume objavljivanja rang liste, rokove za žalbu, objaviće svaki fakultet, a upis u prvom konkursnom roku mora biti završen do 15. jula.

Podsećanja radi trećina fakulteta u Srbiji najavila je veće školarine. Usledila je preporuka ministarstva da se cene ne povećavaju, već da će biti povećan broj budžetskih studenata. Ovu preporuku ispoštovala je većina fakulteta.

Izvor: Blic
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage