Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Međunarodni dan mladih
Datum:
12.08.2012
Izvor:
Nizom manifestacija u zemlji obeležen Međunarodni dan mladih. Nezaposlenost, jednolična svakodnevica, najveći problemi mladih, podsećaju na njihov dan.

Pod sloganom "Uspostavljanje boljeg sveta, partnerstvo sa mladima", nizom manifestacija  obeležen 12. avgust, Međunarodni dan mladih.

Ministarstvo omladine i sporta je organizovanjem revijalnog odbojkaškog meča na Adi Ciganliji, koji su odigrali pripadnici tog ministarstva i stipendisti Fonda za mlade talente obeležilo Međunarodni dan mladih.

Meč je otvorila pomoćnica ministra omladine i sporta Snežana Klašnja, koja je mladima čestitala njihov dan i poželela da nastave da promovišu prave vrednosti kako bi one bile prepoznate u celoj Srbiji i među svim mladima i kako bi zajedno doprineli razvoju kvalitetnijeg društva.

Klašnja je navela da treba ulagati u mlade i vrednovati rezultate njihovog rada i podsetila da je nedavno u Beogradu održano i Evropsko univerzitetsko debatno prvenstvo na kome je učestvovalo oko 600 mladih iz Evrope i sveta.

Posetioci Ade su imali priliku da se na štandu Fonda za mlade talente informišu o radu i aktivnostima Fonda, kao i o Danu mladih.

Stipendistima i pobednicima Konkursa za mlade u Srbiji za najbolju fotografiju, na temu "Šta su za mene ljudska prava" uručene su omladinske kartice "Euro 26".

Petočlani žiri izabrao je tri najbolje fotografije i proglasio pobednike - Mladena Savkovića, Jovana Gojkovića i Vladimira Stojičevića, koji će tri dana boraviti u Slovačkoj.

Nezaposlenost najveći problem 

Mladi nezaposlenost i jednoličnu svakodnevicu smatraju svojim najvećim problemima. Od ukupnog broja nezaposlenih u Srbiji - trećinu čine mladi, a među njima je 20.000 sa fakultetskom diplomom.

Iako se od njih očekuje energija, polet i preduzimljivost, dobar deo njih, kako i sami priznaju je pasivan. Krivica je kažu i u njima, ali i u široj zajednici.

Jednoličnost života mladih očigledna je i u samom Beogradu, u drugim delovima zemlje, kako tvrde kulturni, sportski i društveni život, još je skromniji. Ipak, među mladima ima i onih koji pokazuju snažnu volju i energiju da to promene.

"Imaju školu glume, imaju svoj prostor, imaju internet i konferencijsku salu gde mogu da steknu neformalno obrazovanje. Imaju preko 20 vrsta obuka i ono što ne mogu da nauče u školi, putovali su... Znači bukvalno slušamo šta mladi hoće i to radimo", kaže Ivan Stamenić, iz Kancelarije za mlade Ivanjica.

Najveći problem je ipak nezaposlenost. Razočaranje često rezultira odlaskom odlaskom iz zemlje.

Jelena Milovanović iz Građanskih inicijativa ukazuje da mladi nemaju priliku da steknu radno iskustvo i da se nametnu na tržištu rada.

"To što je od početka devedsetih oko 300.000 mladih napustilo zemlju, svakako ukazuje na to da problema ima, možemo da zamislimo kakva je situacija na lokalu i ruralnim sredinama", rekla je Milovanovićeva.

Važan posao je završen, strateška dokumenta su urađena, ipak čeka nas još mnogo posla, kažu nadležni. Saradnja mladih sa privredom bi morala da bude bolja. Čak ni volontiranje nije dovoljno razvijeno, jer privrednici to često odbijaju.

"Mi jesmo dosta uradili, ali ima otpora. Nacionalna služba za zapošljavanje je imala odlične ugovore sa firmama, ali to još uvek ne funkcioniše. Nekada ljudi smatraju da nije to toliko važno", rekla je Sneđana Klašnja iz Ministarstva omladine i sporta.

Na svima nama je da položaj mladih učinimo vidljivijim. Ako u tome uspemo, mladi će biti manje pasivni, a od toga će koristi imati celo društvo.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija ustanovila je Međunarodni dan mladih 2000, a obeležavanje u Srbiji počelo je posle formiranja Ministarstva omladine i sporta, 2007. godine.
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage