Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Povećavaju prolaznost na fakultetima
Datum:
13.07.2011
Izvor:
Svaki deseti predmet na beogradskim fakultetima predstavlja nepremostivu prepreku za većinu studenata. Te ispite u toku čitave školske godine uspe da položi manje od 30 odsto cele generacije akademaca. Ostali iz roka u rok pokušavaju da dobiju bar šesticu.

Upravo zbog ispita koji su „uska grla“ i koji smanjuju ukupnu prolaznost, Senat Univerziteta u Beogradu za jesen sprema mere kojima će se smanjiti „padanje“. Statistika se, istina, malo popravila u odnosu na prethodne godine, ali su rezultati i dalje zabrinjavajući. Od ukupno 2.928 analiziranih predmeta, na 334 ispita prolaznost je manja od 30 odsto, a na 348 je od 30 do 50 procenata.

- Poslednje dve godine samo smo analizirali probleme prolaznosti, a sada ćemo da počnemo da ih rešavamo. Nisu uvek krivi profesori, pa ćemo preispitati i gradivo, jer su neki predmeti preobimni - kaže za „Novosti“ prof. dr Neda Bokan, prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu.

Nadležni, ipak, upozoravaju da mere treba da budu pažljivo odmerene, kako rezultat ne bi bio kontraproduktivan. Jer, postoji opasnost da profesori, u strahu od eventualnih kazni, studentima upisuju nezaslužene šestice.

- Kažnjavanje profesora, niti je u skladu sa Statutom Univerziteta, niti sa zakonom o visokom obrazovanju - objašnjava za „Novosti“ prof. dr Sima Avramović, profesor Pravnog fakulteta i predsednik Saveta Univerziteta. - Zakonom je predviđeno analiziranje prolaznosti, čiji efekat je i neka vrsta moralnog pritiska na kolege čiji rezultati nisu dobri. A, nikako nije dozvoljeno da se po ovom osnovu primenjuju disciplinske mere, a posebno ne da se umanji plata.

Od predmeta koji zadaju glavobolje studentima nije lišen gotovo nijedan fakultet. Na Mašinskom fakultetu, recimo, na čak 39 ispita prolaznost je manja od 30 odsto. Od svih smerova Filozofskog fakulteta, najlošija statistika je na studijama istorije.

SVAKI DESETI U ROKU

UPRAVO na fakultetima gde je loša prolaznost i studiranje je produženo. Zato i ne čudi podatak da tek svaki deseti student diplomira u roku. Na Šumarskom i Tehničkom fakultetu u Boru, recimo, iz generacije koja je upisala 2006/2007. godine niko nije diplomirao na vreme.

Izvor: Novosti
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage