Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Još godina i po za večite studente
Datum:
27.01.2013
Izvor:
Redovno sam davala ispite sve do apsolventskog staža. Onda sam se zaposlila u struci, primala finu platu, putovala, zaljubila se, udala i rodila bebu. Sad je najteže ponovo zagrejati stolicu. Ipak, neću odustati, imam još samo četiri ispita do diplome, priča Dunja Nikolić (28), studentkinja Filološkog fakulteta u Beogradu i jedna od 10.000 “starih“ studenata kojima u septembru 2014. ističe rok za završetak studija.

Akademci koji su upisali fakultet 2006. godine i ranije, a još ga nisu završili imaju još godinu i po dana da to urade. U suprotnom, gube pravo na studije na matičnom fakultetu i preostaju im tri ne baš povoljne opcije: prva da upišu fakultet koji nije srodan na istom univerzitetu; druga da upišu isti fakultet na drugom državnom univerzitetu ili ,treća, da se prebace na neku od privatnih visokoškolskih ustanova. Ono što je pak sigurno jeste da više nikada neće moći da se školuju na budžetu.

- Pritisak je veliki. Plašim se samo kad pomislim da bih mogla doći u tu situaciju. Zato ću, ako treba, i danonoćno učiti da fakultet završim do septembra iduće godine. Uostalom, kad sam uspela da položim sintaksu, sad mogu i bilo koji drugi ispit - kroz osmeh zaključuje Dunja Nikolić, inače studentkinja srpskog jezika i književnosti.

Ne postoje precizni podaci o broju večitih studenata u Srbiji, ali se procenjuje da ih ima više od 10.000. Uglavnom je reč o apsolventima koji su se pri kraju studija zaposlili, a onda, što zbog manjka vremena, što zbog manjka volje, diplomiranje ostavili za neko buduće vreme.

- Apsolvirao sam u roku i kada sam završio apsolventski staž, ostalo mi je osam ispita. Od tada do danas, dao sam tri ispita jer sam se vratio u Prijepolje i tamo pomagao svojima. Sada sam odlučio da konačno završim fakultet kako situaciju ne bih dodatno komplikovao, a i sa samo pet ispita koji su mi ostali glupo je odustati od diplome - priča Božo Antović (30) iz Prijepolja i student FPN u Beogradu.

Oni kojima je ostalo mnogo ispita mogu da produže rok za završetak studija tako što će se prebaciti na studije po Bolonji. Međutim, ovaj prelazak će im doneti i dodatne ispite, budući da fakulteti gledaju koliko su srodni stari i novi programi i na osnovu toga određuju koji će položeni ispiti studentu biti priznati.

Kako bi “starim” studentima omogućili da dobiju diplome do isteka roka Univerziteti u Beogradu, Nišu i Novom Sadu daju im da ispite polažu u više rokova, a svaki od “večitih” može da se dogovara sa profesorima kojima je u ovakvoj situaciji preporučeno da studentima što više izlaze u susret.

- Kad se radne navike izgube, treba puno vremena da se ponovo steknu. Izlazimo u susret starim studentima, ali činjenica je da im veoma teško ide. Izgubili su kontinuitet u učenju i gradivu i treba puno volje da se vrate na stare staze - kažu na Univerzitetu u Beogradu.

Shodno dužini studiranja, nešto duži rok imaće samo „stari“ studenti medicine, kojima u septembru 2015. godine ističe vreme da steknu diplomu. Naime, medicina se sluša šest godina, što i omogućava večitim studentima nešto duži rok da spasu svoju akademsku karijeru i dođu do željene diplome.

Inače, prvobitni rok za večite studente bila je 2012. godina, ali je zbog malog broja akademaca koji su uspeli da ga ispoštuju rok dodatno produžen.
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
 • 06.03.2013.
  Odluka je odlična međutim pokušala sam da stupim putem mejla u kontakt sa svojom matičnim fakultetom da bih brže dobila potrebne informacije,pošto ne živim u Beogradu,niko mi nije iz službe fakulteta odgovorio.Mislim da bi u smislu boljeg sprovođenja ove
 • Pošalji prijatelju
 • Del.icio.us
 • Digg
 • My Web
 • Facebook
 • MySpace
 • Newsvine
 • Google

Učitavanje ...
LoadingImage