Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Počela potraga studenata za stanovima
Datum:
17.08.2017
Izvor:
Cene stanova koje najčešće iznajmljuju akademci uglavnom su iste kao i prošle godine, a bum na tržištu nekretnina u univerzitetskim gradovima u Srbiji očekuje se krajem avgusta i početkom septembra.

U prestonici Srbije raspon cena je šarenolik, a najviše zavisi u kom delu grada studenti traže stan.
 
- Idem na Matematički fakultet, a moja cimerka je na Filološkom, tako da nam najviše odgovara stan na Dorćolu. Iznajmile smo dvosoban za 200 evra u Cara Dušana - kaže studentkinja Tanja (22).
 
U centru Beograda garsonjera se može naći za oko 150 evra, dok jednosobni i jednoiposobni stanovi koštaju do 250. Lokacija u blizini Vukovog spomenika je najtraženija, jer se u blizini nalazi veliki broj fakulteta.
 
Garsonjera u tom delu grada može se iznajmiti za 150 do 180 evra, dok mesečni najam stana od 40 kvadrata iznosi 250 evra. Cene su slične i u blizini Ekonomskog fakulteta, pa tako dva ili tri studenta dvosoban stan mogu iznajmiti za 250 evra.

Što se više udaljavate od centra grada, i cene zakupa padaju. Tako studenti FON-a, FPN-a i Saobraćajnog fakulteta koji traže stanove na Voždovcu mogu da prođu dosta jeftinije. Stan od 66 kvadrata u ovom delu grada košta 230 evra, a jednosoban od 35 kvadrata isto koliko i garsonjera u centru - 160 evra.
 
U agencijama kažu da su cene slične i u Novom Sadu, mada nešto malo niže. Garsonjere koje su bliže kampusu Univerziteta u naseljima Liman i Grbavica iznajmljuju se za od 110 do 200 evra, u zavisnosti od lokacije i opremljenosti stana, dok stanovi do 40 kvadrata, koji imaju dnevnu i spavaću sobu, u ovim naseljima koštaju od 180 do 250 evra. U centru grada i na Bulevaru oslobođenja ovakve stanove je moguće iznajmiti i za cenu od 150 evra mesečno, a garsonjere i dvorišni stanovi se mogu naći i za samo 100 evra. Studenti u Novom Sadu ređe zakupljuju dvosobne ili trosobne stanove, a takvi na mestima udaljenijim od fakulteta koštaju od 180 do 200 evra mesečno.
 
Izvršni direktor agencije „Solis“ Dragan Rabatić ne očekuje dodatna poskupljenja.
 
- Vlasnicima je mnogo bitnije da im stan ne stoji prazan nego da podignu cenu. Prazan stan ih košta bar 100 evra mesečno, što im nije u interesu - kaže Rabatić.
 
I studenti koji studiraju u Nišu uglavnom traže stanove u neposrednoj blizini fakulteta.

- Izdajem garsonjeru u Durlanu za 80 evra. Iako do septembra nije ostalo mnogo, još nisam našao stanare. Studentima se čini da je stan skup. Ma, dva studenta mogu da stanuju u garsonjeri, to je po 40 evra, plus niski troškovi za komunalije - jada se Zoran Milošević.
 
Cene stanova zavise od lokacije. Najskuplji su u blizini fakulteta, pa se tako jednosoban kod Medicinskog, iako je to širi centar Niša, ne može iznajmiti za manje od 100 evra. Cena takvog stana u strogom centru, kod Filozofskog, kreće se od 100 do 140. S druge strane, takav stan se u Durlanu ili Panteleju može zakupiti i za 70 evra.
 
U Nišu nije retkost da nekoliko akademaca zajedno iznajmljuje veće stanove. Tako trosobni u centru košta od 150 do 200 evra.
 
- Nas tri već godinama stanujemo u trosobnom stanu koji plaćamo po 60 evra. Za grejanje, struju i vodu platimo još po četrdesetak, tako da za 100 evra svaka ima svoju sobu i živimo u centru Niša - kaže Lenka Milenković iz Vranja.

Studentski krevet u Kragujevcu od 40 do 80 evra

I stanovi u Kragujevcu, koji je četvrti najveći univerzitetski grad u Srbiji, drže cene kada je u pitanju izdavanje za studente. U domu ima mesta za svakog jedananestog, pa je većina prinuđena da iznajmljuje privatne stanove. Studentski krevet košta, sa plaćenim dažbinama, od 40 do 80 evra, dok dvosoban stan, opremljen za visokoškolce, sa radnim stolovima, košta najmanje 200 evra.
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage