Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
U Banjaluci je mnogo jeftinije diplomirati
Datum:
18.01.2011
Izvor:
Državni univerziteti u Srpskoj, u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, kao da rade u dve različite države! Studenti na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu na neki način su „kažnjeni“ u odnosu na one koji studiraju na banjalučkom Univerzitetu jer su im troškovi studiranja dvostruko skuplji. Oba ova univerziteta imaju samo jedinstvene cene školarina, od 440 do 660KM, a sve ostalo se razlikuje.

Nedavno usvojeni Pravilnik o naknadama koje plaćaju studenti prvog ciklusa na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu „progurao“ je cenovnik koji je duplo veći od onog na banjalučkom Univerzitetu. Tako, primera radi, studenti u Istočnom Sarajevu prijavu za odbranu diplomskog i diplomu ukupno plaćaju 250 KM, dok je to u Banjaluci jeftinije čak za 170 KM i iznosi svega 80 KM!

Istovremeno, studenti u Istočnom Sarajevu moraju da plate i korišćenje biblioteke, dok je to u Banjaluci – besplatno. U Istočnom Sarajevu skuplje su i prijave za ispit za 1,50 KM u odnosu na banjalučki Univerzitet. Student koji želi da se prebaci na ovaj univerzitet, za svako priznavanje ispita moraće da izdvoji po 25 KM.
 
Međutim, ovaj pravilnik na Upravnom odboru Univerziteta u Istočnom Sarajevu, mada osetno povećava troškove studiranja, prošao je bez veće bune studenata ovog univerziteta. Svi legitimni predstavnici studenata koje smo pozvali kažu da nisu upoznati sa detaljima ovog pravilnika. Predstavnica studenata u Upravnom odboru Milica Ristović nije prisustovala na poslednjoj sednici kada je pravilnik donesen, jer je bila na putu.
 
Nereagovanje studenata bio je dodatni “vetar u leđima” rukovodstvu Univerziteta u Istočnom Sarajevu da usvoji Pravilnik po kome su troškovi studija daleko veći od Univerziteta u Banjaluci.
 
„Ne znam da li postoje razlike, ali to je usvojio Senat i Upravni odbor u kojem su i studenti. Niko se nije bunio“, kaže rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitar Novaković.
 
Mada nije reč o drastičnom poskupljenju, ključno je pitanje hoće li studenti ovog univerziteta dobiti bolje uslove za rad. Predsednik Studentskog centra na Palama Mladen Mandić smatra da su studenti glavni krivci to što je „glat“ usvojen ovaj Pravilnik, jer ćute. Takođe, nije uveren da će većim izdvajanjem dobiti i bolje uslove.
 
„Apsurdno je da studenti u Istočnom Sarajevu diplomu plaćaju duplo skuplje nego u Banjaluci! Univerzitet u Istočnom Sarajevu nema ni približne uslove kao u Banjaluci, bar kada je reč o kabinetima, nastavnom kadru i slično. Stvarno, ne znam gde ide taj novac?“ kaže Mandić. On smatra da bi studenti i rektori oba univerziteta trebalo da se sastanu kako bi se utvrdile zajedničke cene i konačno postavili isti kriterijumi na oba univerziteta u RS.
 
I ministar prosvete Anton Kasipović insistiraće da rukovodstvo Univerziteta u Istočnom Sarajevu još jednom analizira ovaj pravilnik. „Budući da nemam nadležnosti da kažem da će studenti plaćati toliko i toliko, insistiraću da se još jednom razmisli o tome kako bi se spustile cene i izjednačile s onim u Banjaluci“, rekao nam je Kasipović.
 
Na Univerzitetu u Banjaluci, kako nam je potvrđeno, ne planiraju da povećaju troškove studija za studente.

Izvor: Blic
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage