Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Studenti ispraćeni u Brisel
Datum:
10.11.2010
Izvor:
Grupa od 20 studenata članova studentskih parlamenata, čiji su radovi izabrani na konkursu "Učimo sa Evropom", putuje u Brisel u dvodnevnu studijsku posetu evropskim institucijama.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović rekla je da će u Briselu boraviti studenti više fakulteta koji su učestvovali na konkursu za najbolji esej o ulozi parlamenta u evropskim integracijama.

"U ovom trenutku veliki broj građana oseća da smo deo Evrope, a pozitivni signali iz Brisela uveravaju nas da sa tog puta nema više skretanja", rekla je Đukić Dejanović.

Ministar prosvete Žarko Obradović rekao je da je Srbija na putu da postane deo porodice evropskih naroda, ali da će u nastavku tog procesa biti suočena i sa brojnim teškoćama i preprekama.

"Jako mi je drago što i mi imamo priliku da pokažemo koliko vredimo i da je naš rad prepoznatljiv i to je naravno još jedan korak ka Evropi", rekla je Vesna Tešić sa Univerziteta "Singidunum".

Đorđe Jovičević sa FPN-a kaže da je sjajna stvar što će se studenti upoznati sa evropskim procedurama i sa radom EP, što je retka prilika.

"Nadam se da će tu biti par primenljivih stvari u smislu organizacije parlamenta, u smislu organizovanja ljudi u smislu vođenja projekata", rekao je Petar Vukojičić sa Medicinskog fakultet Niš.

Studentima se obratio i šef delegacije Evropske komisije u Beogradu Vensen Dežer.

"U vašim esejima govorili ste i o kvalitetu zakonodavstva a ovo mesto, ova skupština jeste mesto gde kvalitet zakonodavstva mora biti obezbeđen isto kao i njegova valjana primena", rekao je Dežer.

Dežer je ocenio je da je Srbija postigla napredak u priključenju EU i ukazao na značaj uloge parlamenta u nastavku pridruživanja.

Prema njegovim rečima rad Skupštine Srbije biće značajan zbog donošenja novih zakona usklađenih sa evropskim propisima, ali i stvaranja veza sa evropskim parlamentima.

Predsednica žirija Ana Pavlović rekla je da je program studijskog boravka studenata iz Srbije u Briselu izraz podrške mladima, kako bi se najpre oni integrisali i prihvatili način rada evropskih institucija.

Konkurs za izbor najboljih eseja na temu "Značaj Narodne skupštine u procesu evropskih integracija", bio je otvoren do sredine oktobra, a studenti će u Briselu boraviti od 9. do 11. novembra.

Program su organizovali Skupština Srbije i Ministarstvo prosvete, uz podršku kancelarije EU u Beogradu i preduzeća "Telekom Srbija".

Izvor: RTS
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage