Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Nikola Tesla obavezan predmet u američkim školama?
Datum:
05.01.2014
Izvor:
Američki naučnici pokrenuli su inicijativu da Nikola Tesla, kao svetski naučnik i lekcije o njegovim pronalascima od sledeće godine budu obavezan predmet u školama Sjedinjenih Američkih Država, pišu današnje “Novosti”.

Teslina naučna fondacija (TNF) iz Filadelfije održaće 11. januara, povodom 71. godišnjice Tesline smrti, veliku memorijalnu konferenciju na kojoj će učestvovati američki naučnici, profesori i obožavaoci srpskog genija, a glavna tema biće "Uvođenje Nikole Tesle u nastavni plan i program SAD i drugih država sveta".
 
"Novosti" navode da je troje američkih naučnika pokrenulo inicijativu za obavezno uvođenje lekcija o Tesli i njegovim pronalascima u školske programe, i da u SAD postoji više od stotinu naučnika koji podržavaju ovu inicijativu, kao i da će učesnici konferencije pokušati da odgovore na pitanje ko je zabranio Teslu.

Elaborat koji za tu konferenciju priprema stručni tim, prema rečima profesorke Ešli Redfirn Nesvik, pokazuje da je naučnik srpskog porekla tvorac naše budućnosti.

Elaborat neće biti dostupan javnosti dok se ne preda Ministarstvu u Vašingtonu, a plan je da se posle SAD takav predlog podnese i u Australiji, Brazilu, Nemačkoj i drugim državama sveta, rekao je za “”Novosti”” predsednik TNF Nikola Lončar.

Prema rečima izvršnog direktora Tesline naučne fondacije Marine Švabić ovo je najnovija misija te fondacije, kojoj su se pridružili najveći svetski umovi, naučnici, inženjeri, tumači alternativne energije, eksperti za inovacije, umetnici i entuzijasti koji će svojim radovima odati počast Nikoli Tesli.
 
Profesorka Ešli Redfirn Nesvik, iz Takoni akademije za mlade talente u Filadelfiji navela je da smatra da je Tesla planetarni genije, naučnik koji je zadužio svet i da američki đaci moraju da uče od Tesle.
 
- Srećna je okolnost da po novom zakonu u SAD nastavne programe odobrava federalna vlada i mi ćemo naš zahtev da prosledimo Ministarstvu za obrazovanje u Vašingtonu. Nadamo se pozitivnoj odluci, što će nam dati mogućnost da Amerikancima otkrijemo istinu o jednom od najpametnijih ljudi na svetu - objasnila je profesorka Ešli Redfirn Nesvik.

Ona je podržala ideju da njena akademija promeni ime u Akademija „Nikola Tesla” i da se u krugu Univerziteta u Filadelfiji 2014. godine podigne spomenik Nikoli Tesli.
 
Lončar, predsednik TNF-a i organizator konferencije u Njujorku, kaže da je Nikola Tesla poslednjih godina jedna od najpopularnijih ličnosti, i da u SAD postoji oko stotinu naučnika koji ozbiljno izučavaju Teslino delo i koji podržavaju ideju o uvođenju obaveznih lekcija u škole.
 
Memorijalna konferencija će biti održana u hotelu „Njujorker”, u kome je Tesla preminuo.
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage