Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Visokoškolske ustanove krše standarde
Datum:
05.11.2010
Izvor:
Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK) postala je kandidat za člana Evropske asocijacije za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju - ENKVA, što je značajan korak ka međunarodnoj afirmaciji ove komisije, izjavila je juče Vera Vujčić, predsednica KAPK-a. 

Sumirajući rezultate četvorogodišnjeg rada, Vujčićeva je istakla da je dosad akreditovano osam državnih i pet privatnih univerziteta, 107 fakulteta i tri visoke škole akademskih studija, 1.123 studijska programa osnovnih, diplomskih, specijalističkih i doktorskih studija. "Zeleno svetlo" Komisije je dobilo i 65 visokih škola strukovnih studija i 305 studijskih programa na tim ustanovama, dok je u postupku akreditacije još pet privatnih univerziteta. Vujčićeva je dodala da je pod aktom upozorenja 10 fakulteta i 134 studijska programa, od čega je 70 odsto iz polja umetnosti.

Vujčićeva je naglasila da će iduće godine početi i provera "na terenu", koja treba da pokaže da li ustanove ispunjavaju akreditacione standarde. Prema njenim rečima, u prvoj godini je planirano da posebna potkomisija obiđe sve visoke škole i neke od univerziteta i fakulteta za koje postoje indicije da je došlo do nepravilnosti.

Potpredsednik Komisije za akreditaciju Dušan Teodorović je naveo da " već sada pojedine akreditovane ustanove krše standarde", ali da ta komisija "nema mogućnosti da nešto preduzme". Vujčićeva je istakla da cilj spoljašnje provere kvaliteta nije da se oduzimaju dozvole za rad već da se pomogne ustanovama da sagledaju šta su njihove bolje, a šta lošije strane. Ona je istakla da će poseta ustanovama biti najavljena, kao i da će rezultati do kojih dođe Komisija za akreditaciju biti javni.

Izvor: Danas
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage