Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Prvi put se školuju tehničari za održavanje višespratnica
Datum:
19.05.2011
Izvor:
Obrazovanje za siguran posao na građevini u srednjoškolskim klupama sticaće od septembra učenici koji se na predstojećem upisu opredele za nov smer – tehničar za održavanje objekata. Mlad i prvi put školovan kadar za održavanje privatnih i stambenih višespratnica za četiri godine dobiće građevinska struka u Srbiji. Samo tri škole ispunile su potrebne uslove za kvalitetno obrazovanje budućih tehničara. To su beogradska Građevinska škola i tehničke škole „Mileva Marić-Ajnštajn” u Novom Sadu i „Radoje Ljubičić” u Užicu. U novom odseku ima mesta za po 24 prvaka i za četiri godine osposobiće ih za tehničko održavanje objekata i instalacija u visokogradnji. Maturanti ovog obrazovanja već se nestrpljivo čekaju na tržištu rada jer sa alatom u rukama za dnevnicu po skelama danas se veru i kako najbolje umeju nadgrađuju, preuređuju, krpe zdanja bivši zaposleni u propalim preduzećima zagazili u petu deceniju života.

– Potreba za uvođenjem ovog profila bazirana je na zakonima o planiranju i izgradnji, i održavanju stambenih zgrada, gde je utvrđena zakonska obaveza održavanja javnih i stambenih objekata. Imali smo u vidu potrebu za tekućim održavanjem i nedostatak školovanog kadra – objasnio je Momir Andesilić, predsednik Zajednice geodetskih i građevinskih škola Srbije, koja je pokrenula inicijativu za uvođenje smera tehničar za održavanje objekata.

Uzimajući u obzir potrebe privrede i tržišta rada, Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja predložio je da se ovaj obrazovni profil uvede u školski sistem kao ogled. Ministarstvo prosvete i nauke nije imalo ništa protiv.

– U održavanju kao oblasti građevinarstva ne postoje školovani kadrovi u Srbiji. Potrebe daleko prevazilaze dosadašnji nivo stručnosti i tehničkih znanja hauzmajstora i domara. Uvereni smo da će budući tehničari za održavanje objekata lakše dolaziti do posla od kolega iz klasičnih smerova u ovom području rada. Steći će kompletno tehničko obrazovanje i biće osposobljeni za praktičan rad – dodaje Andesilić. 

Među obaveznim stručnim predmetima u toku školovanja su nacrtna geometrija i tehničko crtanje, osnovi građevinarstva, građevinski materijali i konstrukcije, statika i otpornost materijala, održivi razvoj u građevinarstvu, kućne instalacije, kultura stanovanja... Od učenika koji upišu novi odsek očekuje se da posle četiri godine stručnog obrazovanja znaju da čitaju, čuvaju i tumače dokumentaciju o projektima, da vode evidenciju o radovima i izrađuju građevinske knjige, dnevnike, crteže, skice i zapisnike. Obrada zahteva, prijava, naloga, ovlašćenja neće im biti nepoznanica, kao ni vođenje atestne i garantne dokumentacije koja se odnosi na objekat, instalacije i ugrađenu opremu. Tehničari održavanja biće obučeni da prepoznaju i otklone kvarove i oštećenja na konstrukciji ili delovima objekta, instalacijama protivpožarne zaštite, telefona, video nadzora, alarmnih sistema, liftova...

– Školovanje srednjoškolaca za održavanje objekata je odlična vest. Sa Građevinskom školom možemo sarađivati i organizovati program volontiranja i sticanja stručne prakse za buduće tehničare održavanja koji žele da rade i ostanu u Srbiji. Brinemo o više od 14.000 stambenih zgrada i 6.000 liftova u Beogradu, a najviše zaposlenih imamo u tehničkom sektoru. Mladi koji se stručno usavršavaju uvek su dobrodošli – smatra Kristina Anđelković, portparol Javnog preduzeća „Gradsko stambeno”.  

Izvor: Politika
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage