Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Naučna karijera i u Srbiji
Datum:
21.07.2013
Izvor:
Vlada Srbije najavljuje od jeseni pomoć naučnim istraživačima. Zbog lošeg statusa i loših uslova rada sada mnogi od njih napuštaju zemlju. Ipak ima i onih koji ne vide prepreke svojoj karijeri u Srbiji.

Aleksandar Kočović, student treće godine farmacije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, navikao je na uspeh. Dvostruki đak generacije, vlasnik brojnih nagrada i autor nekoliko samostalnih stručnih radova, niže desetke. Ako mislite da razmišlja o svetskoj karijeri u pravu ste ali nju je, tvrdi, moguće napraviti i u rodnom Kragujevcu.

"Nije opravdanje da neko ode zato što misli da će mu drugde biti bolje, jer ako svi odemo šta ostaje ovde", kaže Aleksandar Kočović, student farmacije.

Program EU za inovacije "Horizont 2020", vredan 80 milijardi evra, šansa je za evropsku privredu.

Akcenat je i na razvoju istraživačkog prostora kao jedinstvenog tržišta, promovisanju karijere istraživača i njihove mobilnosti. Izuzetnost i kvalitet projekata ostaje jedini kriterijum za finansiranje, a svoju šansu u programu vide i istraživači iz Srbije.

"Dalje približavanje Srbije EU, otvaranje evropskih fondova i učešće u međunarodnim projektima koji povezuju zemlje koje su u pristupnoj fazi i zemlje EU, omogućavaju daleko bolje uslove i mnogi naši instituti i fakulteti, upravo sprovode takvu politiku", ističe  Dobrivoje Lale Erić iz Centra za promociju nauke.

Svakako dalje približavanje Srbije Evropskoj uniji, otvaranje evropskih fondova i učešće u projektima koji povezuju zemlje koje su u pristupnoj fazi sa zemljama Unije omogućavaju daleko bolje uslove aktivnosti i mnogi fakulteti sprovode takvu politiku.

U korak sa Evropskom unijom koja će jačati učešće privatnog sektora u projektima, Vlada Srbije najavila je novi set mera za podsticanje istraživanja.

"Pored niza pohvala za rezultate u nauci, dobili smo i neke sugestije oko kreiranja modela i podsticanja da se ljudi usmeravaju na posleve, aktivnosti i istraživanja od kojih će država i društvo imati najviše koristi", podseća Radivoje Mitrović, državni sekretar.

Student Aleksandar Kočović smatra da svako što radi, treba da radi najbolje što ume, jer onda uspeh dolazi, kao i uspeh društva, jer rad će uvek doneti rezultat"!
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage