Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Oko 30 odsto mladih prerano napušta obrazovanje
Datum:
06.06.2011
Izvor:
Oko 47 odsto dece uzrasta od četiri godine do polaska u školu uključeno je u predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Srbiji, dok je taj procenat u Evropskoj uniji više od 88 odsto. Najmanje su obuhvaćena deca iz nerazvijenih sredina (delom i zbog nerazvijene mreže predškolskih ustanova), i iz porodica sa nižim obrazovanjem.

Pored nedostatka kapaciteta jedan od važnih razloga za nepohađanje predškolskih ustanova siromašne dece, romske dece i dece iz neurbanih naselja jeste i stav roditelja da to njihovoj deci nije potrebno, navodi se u Analizi stanja predškolskog, osnovnog, srednjeg opšteg i umetničkog obrazovanja, koja je deo Izveštaja o radu Nacionalnog prosvetnog saveta za 2010. godinu.

U toj analizi je navedeno i da pripremni predškolski program, iako obavezan i besplatan, pohađa 88 odsto dece. Najmanji obuhvat je u Istočnoj Srbiji - 50 odsto, a najveći u Vojvodini - 96,4 odsto.

Obuhvat dece osnovnim obrazovanjem je oko 98 odsto, a u poslednje tri godine osnovnu školu završava 99 odsto učenika koji su je upisali. Od ukupnog broja upisanih oko 7,4 odsto su deca romske nacionalnosti. Procenat dece romske nacionalnosti upisanih u prvi razred porastao je u odnosu na prošlu školsku godinu za oko 10 odsto, a broj dece sa smetnjama u razvoju za oko 6,6 odsto.

Analiza pokazuje i da je srednjim obrazovanjem u Srbijiobuhvaćeno oko 83 odsto učenika. Srednje škole manje pohađaju deca u kojima je glava domaćinstva niskog obrazovnog nivoa, mladi iz siromašnih porodica, Romi, izbegla i interno raseljena omladina.

Udeo mladih od 18. do 24. godine koji nakon završene osnovne škole ne nastavljaju obrazovanje je oko 30 odsto, dok u zemljama EU sada oko 15 odsto mladih prerano napušta obrazovanje. Napuštanje školovanja pre završetka srednjeg obrazovanja u trogodišnjim školama u našoj zemlji je oko 23,5 odsto, a u četvorogodišnjim 9,3 odsto. Najveće je osipanje dece iz ruralnih sredina, siromašnih porodica i romske dece, mada o tome nema preciznih podataka, navodi se u izveštaju NPS-a.

Izvor: Danas
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage