Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Zatvaraju 100 odeljenja fakulteta, u problemu 30.000 studenata
Datum:
18.09.2012
Izvor:
Isturena odeljenja državnih i privatnih fakulteta koja nemaju dozvolu za rad ili nisu ni započela akreditaciju od 1. oktobra biće momentalno zatvarana, kažu u prosvetnoj inspekciji. Takvih odeljenja ima više od 100, a njihovim zatvaranjem bi oko 30.000 studenata moralo da se preseli na matične fakultete.

Isturena odeljenja postoje širom zemlje, u Crnoj Travi, Senti, Pećincima, Prokuplju, Dimitrovgradu, Bogatiću, Medveđi, Rumi, Kuli, Loznici, Ljuboviji, Arilju, Guči. Poznata su po skromnoj opremljenosti, smanjenom rasporedu vežbi i predavanja, visokoj prolaznosti pri polaganju ispita i nižim školarinama nego na matičnim fakultetima.
 
Na njima uglavnom rade profesori sa centralnih fakulteta koji ne stižu da održe predavanja u svim “ograncima” pa se neretko dešava da studenti imaju svega dva do tri predavanja nedeljno i uče manje gradiva od predviđenog.

Popularnost isturenih odeljenja, međutim, raste iz godine u godinu. Studenti koji ne uspeju da upišu matični fakultet odlaze na odeljenja u manjim mestima, a uprave fakulteta ih uveravaju da će njihova diploma vredeti isto u kojoj god jedinici da je steknu.

- Fakulteti na razne načine dolaze do studenata. Imaju, recimo, svoje menadžere koji prikupljaju studente i formalno ih upisuju na matični fakultet, ali nastavu realizuju tamo gde nemaju dozvolu. U svakom slučaju, studenti divljih odeljenja neće trpeti posledice, već će nastaviti studije na matičnom fakultetu - kaže načelnik republičke prosvetne inspekcije Velimir Tmušić.

Inspekcija će kontrolisati i rad stranih ustanova, kao i onih iz Republike Srpske. Po Zakonu o visokom obrazovanju, fakulteti mogu imati isturena odeljenja pod uslovom da su ona akreditovana, da imaju opremu, prostorije za nastavne i vannastavne aktivnosti studenata i akreditovan studijski program. 

- Zakon predviđa da na isturenim jedinicama može da radi samo onaj kadar koji predaje i na matičnom fakultetu. Pritom ne sme da se prekorači standard opterećenosti profesora koji iznosi maksimalnih 6,6 časova nedeljno. Samim tim, jedan fakultet ne bi trebalo da ima više od jedne jedinice van sedišta jer bi u tom slučaju njegovi nastavnici uveliko premašili dozvoljenu normu. Studenti na našem sajtu www.kapk.org mogu da provere koji su fakulteti akreditovani - ističe predsednica Komisije za akreditaciju prof. dr Vera Kovačević Vujčić.

Prosvetna inspekcija kontrolisaće prvi put i ispostave stranih visokoškolskih ustanova.

- Inspekcija ima dobru saradnju sa kolegama u Republici Srpskoj i Crnoj Gori, gde tamošnji organi proveravaju rad naših fakulteta. Fakulteti iz Republike Srpske su najviše stranih odeljenja otvorili u Beogradu, Novom Sadu, Valjevu i Šapcu. Nostrifikacija nije potrebna zbog specijalnih veza sa Republikom Srpskom pa kada neko u Beogradu diplomira na isturenom odeljenju visoke škole iz Banjaluke, diploma mu se priznaje kao da je bio i na srpskom univerzitetu - dodaje Tmušić.
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage