Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Kako da pronađete novu žar za učenjem?
Datum:
30.11.2017
Izvor:

Uhvatili ste sebe da čitate istu stranu zadnja 3 sata, ili da mehanički zapisujete u svesku s beleškama razmišljajući o potpuno drugim stvarima? Može da se desi da ste „pregoreli” - tačnije, da se osećate kao da su vaši kapaciteti za primanje informacija prepuni, i da još dugo ništa neće ući u glavu.

 

Ovo nije retka pojava, i najčešće muči studente kada im je to najmanje potrebno: tokom ispitnih rokova i u danima pred kolokvijum. Dajemo vam nekoliko predloga i trikova kako da prevaziđete gubitak volje za učenjem i u sebi otkrijete novu energiju.

 

#1 Promenite sredinu

Rutina je osnovna stvar u formiranju radnih navika, ali kada je dugo niste menjali, može vas sabotirati.

 

Ako vam se mozak ulenjio, promenite sredinu! Možete otići u svoju ili prijateljevu vikendicu, izolovati se kod rođaka na selu, a ako vam ništa od ovoga nije dostupno, apartmani u Beogradu jeftino se mogu pronaći na sajtovima za izdavanje apartmana. Ukoliko imate dovoljno sredstava, deljenje nekog apartmana sa kolegama može biti zanimljivo iskustvo. Rezervišite jedan ceo dan za učenje, i vikend za odmor u sopstvenom stanu, što da ne? Nekoliko dana van doma gde ukućani žive prema sopstvenom rasporedu, i vratiće vam se koncentracija. Nema zivkanja, ometanja i galame.

 

#2 Setite ste zašto ste tu

Vratite se u dane kada ste birali fakultet koji ćete upisati. U vama je sigurno bilo one predivne zanesenosti: želeli ste da postanete vrsni naučnici, umetnici, da baš vi budete osoba koja će pronaći lek za neku tešku bolest.

 

U međuvremenu se zaista ništa nije promenilo; podsetite se s kakvim ste osmehom na licu maštali o svim stvarima koje ćete uraditi kada steknete znanja koja do tada niste mogli da zamislite. Ona su sada pred vama - otkrijte ih ponovo, a učenju pristupite kao da istražujete najvažnije redove na svetu. Ako se prisetite svoje svrhe i otkud vi tu, biće vam lakše da savladate još nekoliko stranica pred ispit.

 

#3 Razmislite o posledicama

„Dobro”, pomislili ste, „nije strašno ako ponekad padnem ispit”.

 

I zaista nije.

 

Ali gradivo se gomila - svi predmeti koje ne položite u ovom, dočekaće vas u narednom semestru, zajedno sa svim novim. Do tada ste verovatno i zaboravili o čemu se uopšte radi u predmetu. Biće mnogo teže učiti sve te predmete zajedno, i možda je bolje da se malo napregnete sada, i malo u narednom roku, da ne dočekate septembar na ivici nervnog sloma.

 

#4 Obećajte sebi nagradu

Ostalo vam je još mnogo ispita, i osećate se malodušno jer cilj deluje tako daleko?

 

Najgori osećaj je nemati svrhu i raditi nešto besciljno, i zato obećajte sebi da ćete se stizanjem na cilj nagraditi!

 

Vaš trud će se svakako jednog dana isplatiti, ali u međuvremenu častite sebe novim laptopom ili putovanjem u neku daleku zemlju koju ste oduvek želeli da posetite. To mogu biti i manje stvari - one postaju velike jer simbolišu vaš uspeh, i motivišu vas da nastavite da se trudite.

 

Sem toga, nije li lepše očistiti godinu u julu i dva meseca provesti sa pasošem u ruci i peskom među prstima?

 

#5 Promenite način učenja

Možda ste izgubili volju za učenjem jer niste efikasni kao što ste nekada bili, a niste ništa menjali? Svakako je vreme za neke promene!

 

Na svakom fakultetu određena godina studija važi za najtežu, a i svaki predmet se znatno razlikuje. To što vam je vaš stari način učenja pomogao da položite tri ispita, ne mora važiti i za četvrti. Postoji nekoliko različitih metoda učenja:

 • Vizuelni - slike, grafikoni, PP prezentacije, raspored teksta i čitanje;
 • Auditivni - slušanje predavanja i audio knjiga, ponavljanje naglas;
 • Taktilni - stvari se uče dok se rade, povezivanje, primeri…

 

Ako znate koji ste tip, lakše ćete gradivo prilagoditi svojoj metodi. Koristite ove tehnike uz dobro upravljanje vremenom tokom učenja i odmah ćete primetiti da vam lakše ide.

 

Ukoliko predmeti zahtevaju tradicionalno iščitavanje teksta dok ga ne zapamtite, evo nekih saveta za učenje koji mogu pomoći svima:

 • učite u intervalima od 25 minuta sa 5 minuta pauze između njih, a posle 3 kruga napravite pauzu od pola sata (Pomodoro tehnika);
 • spavajte koliko vam je potrebno, ne prejedajte se i ne utopljavajte se previše kako ne biste bili pospani;
 • ugasite telefon i televizor i sklonite sve što vam odvlači pažnju.

 

Kada jednom otkrijete inspiraciju i volju za učenjem, ne dopuštajte da taj izvor presuši! Imajte cilj uvek u svojim mislima, i neće proći dugo dok ga ne dostignete.

Ocena: 
Vaša ocena: 
   
 • Pošalji prijatelju
 • Del.icio.us
 • Digg
 • My Web
 • Facebook
 • MySpace
 • Newsvine
 • Google

Učitavanje ...
LoadingImage