Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Produženo školovanje povećava inteligenciju
Datum:
05.01.2012
Izvor:
Norveški istraživači tvrde da se sa produženim školovanjem povećava koeficijent inteligencije kod dece.

Što je period obrazovanja dece i mladih ljudi duži, to je njihov koeficijent inteligencije viši, rezultati su istraživanja grupe naučnika sa Univerziteta u Oslu koji su objavljeni u časopisu „Izveštaji Nacionalne akademije nauka”, preneo je Tanjug.

Obrazovanje predstavlja količinu znanja koje posedujemo, a inteligencija našu sposobnost da shvatimo nove stvari. Dugo se, međutim, vodila rasprava o tome da li i koliko obrazovanje utiče na inteligenciju. Deo naučnika smatra da obrazovanje pomaže razvoj inteligencije, dok drugi insistiraju da nam je inteligencija zadata na rođenju.

Poslednjih godina, sve je više dokaza koji ukazuju da produženo obrazovanje pozitivno utiče na inteligenciju, ističu Kristina Brinč i Tarin An Galovej koje su predvodile ovo istraživanje.

Jedna godina više u školskoj klupi može da poveća koeficijent inteligencije za skoro četiri poena, pokazalo je ovo istraživanje.

Studija se temelji na podacima norveškog Zavoda za statistiku o školskoj reformi kojom je 1955. godine obavezno srednje obrazovanje u Norveškoj produženo za dve godine. To znači da su đaci napuštali srednju školu sa 16 umesto sa 14 godina kako je bilo pre reforme.

Istraživači su kod muškaraca rođenih između 1950. i 1958. godineuporedili trajanje njihovog školovanja, kasnije zvanje i koeficijent inteligencije izmeren prilikom regrutacije radi služenja vojnog roka.

Studija je pokazala da su oni koji su bili obuhvaćeni reformom školstva, te su proveli dve godine više u srednjoj školi, imali viši koeficijent inteligencije.

Rezultati pokazuju da je samo jedna godina duže u školskoj klupi

povećala koeficijent inteligencije za 3,7 poena.

Istraživači upozoravaju da iz ovog ne treba izvlačiti previše zaključaka, jer je efekat možda uočljiv samo u norveškom društvu i njihovom obrazovnom sistemu u tom periodu. Tvrde međutim da je možda moguće povećati inteligenciju u adolescentskom periodu, preneo je Bi-Bi-Si.

Izvor: Politika
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage