Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Za studente i srednjoškolce 541 gradska stipendija
Datum:
05.03.2012
Izvor:
Grad Beograd će sutra objaviti konkurs za dodelu 541 gradske stipendije i na taj način nastaviti da nagrađuje one koji se ističu dobrim uspehom i pomoći im da budu još bolji. Ove godine biće stipendirano 150 srednjoškolaca, 235 studenata i 133 studenta sa invaliditetom. Po drugi put gradske stipendije dobiće i 23 srednjoškolca sa invaliditetom. 

– Nastavljamo da nagrađujemo one koji postižu uspehe, a u tom procesu svi su za nas jednaki i zbog toga drugu godinu zaredom stipendiramo i srednjoškolce sa invaliditetom. Uprkos svim poteškoćama, mnogi od njih školovanje nastavljaju na fakultetima i postaju odgovorni i stručni mladi ljudi. Telesna oštećenja i druge bolesti u tome ih ne sprečavaju, a grad Beograd je tu da im pomogne i ohrabri ih da istraju – rekla je Dragica Moro, zamenica sekretara za obrazovanje.

Prema njenim rečima, svi stipendisti – studenti mesečno će dobijati po 17.000, a srednjoškolci po 15.000 dinara. Srednjoškolcima će biti dodeljeno 150 stipendija (30 će dobiti učenici umetničkih, a 120 učenici gimnazija i stručnih škola), a studentima 235 (115 prirodno-matematičkih, 75 društvenih i 45 stipendija umetničkih visokoškolskih ustanova).

Na konkursu mogu učestvovati redovni učenici druge, treće ili četvrte godine, čiji je prosek ocena najmanje 4,75 i koji imaju prebivalište na području Beograda najmanje tri godine od raspisivanja konkursa. Osvojene nagrade sa međunarodnih i domaćih takmičenja i olimpijada su uslov i njih će komisija za dobijanje stipendije posebno bodovati. 

Mogu se prijaviti i studenti koji se školuju na budžetu, koji su upisali najmanje drugu godinu na nekoj od visokoškolskih ustanova, čiji je osnivač republika a sedište u Beogradu, studenti koji imaju prebivalište u Beogradu najmanje tri godine od dana raspisivanja konkursa, sa prosečnom ocenom najmanje 9,5, da nisu gubili nijednu godinu, kao i da su položili sve ispite iz prethodnih godina.
Jovana Kovačević, prošlogodišnja dobitnica stipendije i studentkinja četvrte godine FON-a, rekla nam je da joj je stipendija bila od velike pomoći. Sa prosekom 10, dileme nije bilo, stipendija se našla u pravim rukama. 

– Gradska stipendija mi znači mnogo, jer troškovi studiranja nisu mali, a na ovaj način omogućila sam i svojim roditeljima da manje brinu o izdacima za školovanje. Istovremeno, i meni je bilo mnogo lakše da uštedim za neke stvari koje su mi do sada bile nedostupne, poput laptopa, na primer. U svemu tome, možda najviše znači to što neko misli na vas i želi da vas nagradi za dobar rad. To jako prija i ne zaboravlja se lako – rekla nam je Jovana. 

Student treće godine Fizičkog fakulteta Igor Prlina, čiji je prosek kao i Jovanin, čista desetka, kaže da je novac u obrazovanje uvek dobro uložen.

– Osnovna stvar kada grad daje stipendiju, bez obzira na iznos, jeste priznanje za uloženi trud i sistem vrednosti kojeg se student drži. Obrazovanje je isplativo na duži rok i radi se o trnovitom putu, ali stipendija učvršćuje odluku studenta da se posveti ulaganju u znanje, a naravno, olakšava život kako studentu tako i njegovoj porodici – kaže Igor. 

Sa željom da podrži najbolje među najboljima, grad je još 2004. godine počeo da realizuje Program podrške talentovanim srednjoškolcima i studentima. Te godine gradske stipendije, u iznosu od po 10.000 mesečno, dobijala su 43 srednjoškolca i 101 student. Program podrške studentima sa invaliditetom realizuje se od 2005. godine, kada je gradsku stipendiju, u iznosu od po 11.000 dinara mesečno, dobio 71 student.

Izvor: Beoinfo
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage