Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Završili fakultete, a diplomu čekaju pet godina
Datum:
06.03.2017
Izvor:
Jedna od njih je i Suzana (30), koja je diplomirala još davne 2012. godine na Fakultetu političkih nauka. Ni pet godina kasnije diplomu nije dobila, jedini dokument sa kojim može da dokaže da je završila studije.
 
Ipak, primer ove mlade devojke nije usamljen. Mnogi drugi bivše studente muči isti problem, pogotovu generaciju koja je diplomirala 2012. godine. Svi oni punih pet godina čekaju na izradu svojih diploma.
 
Jedino što su dobili od fakulteta jeste uverenje, ali to Suzani ništa ne znači, jer ne može da nostrifikuje diplomu, s obzirom da je po završetku studija socijalne politike i socijalnog rada otišla u inostranstvo u nadi da će raditi posao u struci.
 
– Na leto 2013. godine dobila sam neprijatan poziv. Mama me je iz Srbije zvala i rekla mi da su zvali sa fakulteta i obavestili je da će mi poništiti diplomu, da moram da polažem još dva ispita. Kad nisam pala u nesvest. Nakon što sam odavde digla frku, konačno su mi rekli da ne moram – priča Suzana.
 
Kako kaže, svaki put kada zove da pita kada će konačno dobiti diplomu, kažu joj „još mesec, dva“, a poslednji put je dobila odgovor da nešto nije u redu i da su diplome vraćene na štampanje. Svakim pomeranjem, odlaže se i njena šansa da napreduje na poslu.
 
Prodekan za studije prvog stepena FPN-a doc. dr Marko Simendić objašnjava da je reč o softverskom problemu o kojem su obavešteni nadležni iz Univerziteta u Beogradu. On objašnjava da je problem nastao kod generacije 2006., smera socijalne politike i socijalnog rada, jer je ovaj studijski program izmenjen 2007. godine, nakon čega su oni koji su obnovili ili propustili godinu, nastavili da pohađaju nastavu sa mlađim kolegama, po izmenjenom programu.
 
– Diplomu i dodatak diplomi generiše softver Univerziteta u Beogradu na osnovu podataka iz fakultetskih elektronskih baza podataka, koji je godinu u kojoj su studenti prešli na izmenjeni studijski program prepoznao kao godinu kada su upisali studije – ističe Simendić.
 
Simendić kaže da se u diplomama pojavio pogrešan podatak, da su pojedini studenti upisani 2009. ili 2010. godine umesto 2006. godine.
 
– Fakultet ne može da odobri izdavanje diploma sa pogrešnom godinom upisa, pa je to stvorilo ovaj neuobičajeno dug zastoj. Takođe, pošto je izdavanje diploma u nadležnosti UB, tehnička služba našeg fakulteta nije mogla samostalno da reši ovo pitanje. Zato su o problemu obavešteni nadležni na UB, kao i administratori fakultetskog i univerzitetskog informacionog sistema i on mora da bude rešen u najskorijem roku – kaže Simendić.
 
On je svestan da zbog višegodišnjeg kašnjenja u izdavanja diploma jedini koji imaju poteškoće su njihovi bivši studenti i dodaje da se radi na tome da se sve neizdate diplome dodele u što kraćem roku, kako bi se omogućilo da se one izdaju u roku ne dužem od šest meseci od datuma diplomiranja.
 
Slični problemi i na Geografskom 

Sličan problem imaju i studenti Geografskog fakulteta u Beogradu. Takođe, se radi o generaciji koja je završila studije 2012. godine, samo što je u ovom slučaju problem kod profila geograf-prostorni planer, koji uopšte ne postoji u zvaničnoj listi stručnih, akademskih i naučnih zvanja u Srbiji. Ovi akademci ne mogu ni da dobiju svoje diplome.
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage