Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Čekaće posao, a ako ga ne bude, idu u svet
Datum:
27.12.2010
Izvor:
Nagrada od po 30.000 dinara i diploma zadužbine Nikole Spasića predstavlja satisfakciju, ali tek sada predstoji prava borba za posao, zajedničko je mišljenje Marije Klačar i Dušana Nikolića, diplomiranih studenata Medicinskog i Poljoprivrednog fakulteta Beogradskog univerziteta, koji su sa još 11 studenata sa prosekom ocena iznad 9,45 nagrađeni prošle nedelje u Univerzitetskoj biblioteci “Svetozar Marković”.

Ukoliko u indeksu na kraju studiranja imate sve same desetke i svega dve devetke, u većini država trebalo bi sami da birate životni put. Ipak, Marija, koja trenutno stažira u KBC “Zemun”, nije sigurna da će ovde imati tu privilegiju.

- Posle staža očekuje me državni ispit, a potom se nadam da ću se zaposliti i uporedo upisati postdiplomske studije. To su za sada ipak samo moje želje, pošto trenutno nema slobodnog mesta ni na jednom od tri odeljenja koja priželjkujem - priča dvadesetpetogodišnja Marija, rodom iz Pljevalja, koja je studije medicine završila u roku u junu ove godine. Na pomen da u inostranstvu ne bi morala da brine za posao, Marija odmahuje glavom.

- Želim da se usavršavam u Beogradu. Imam strpljenja, ali ukoliko do kraja stažiranja ne bude posla, neću praviti kompromise i gledaću da odem iz zemlje - objašnjava Marija.

Nažalost, slično razmišlja i dvadesetčetvorogodišnji Dušan Nikolić, koji je u junu diplomirao na Poljoprivrednom fakultetu sa prosekom 9,55.

- Upisao sam doktorske studije na Katedri za fitopatologiju, a voleo bih da uporedo radim u nekoj firmi na zaštiti bilja. Ipak, iz iskustva starijih kolega vidim da ću teško naći posao - kaže Dušan, koji je rođen u mestu Mačkovac kod Kruševca. Pošto je konkurisao za stipendiju Vlade Srbije za postdiplomske studije, Dušan očekuje da će najmanje još tri godine provesti u Beogradu.

- Najrealnije je da se bavim naučnim radom na fakultetu. Budućnost vidim ovde, mada nije isključeno da, ukoliko ne mogu da ostvarim želje, odem iz zemlje - kaže Dušan.

Izvor: Blic
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage