Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Četiri decenije skandinavskih jezika u Srbiji
Datum:
16.11.2017
Izvor:

Skandinavistiku je kao posebnu grupu na Katedri za germanistiku osnovao Ljubiša Rajić još 1977. i uspešno je vodio sve do 2012. godine. Zaslužan i nagrađivan za širenje i popularizaciju skandinavske kulture, Rajić je utemeljivač skandinavistike i autor sistema transkripcije sa skandinavskih jezika. U znak sećanja i poštovanja na dan rođenja profesora Rajića i na Dan studenata 4. aprila bijenalno se dodeljuje nagrada koja nosi njegovo ime za najbolji prevod proze i poezije sa nekog od skandinavskog jezika.

 

Svake godine više od 50 studenata upiše skandinavistiku na Filološkom fakultetu još u prvom upisnom roku. Interesovanje studenata iz godine u godinu sve više raste, kažu oni koji sa njima rade - šest stalno zaposlenih predavača i tri strana lektora.

 

Veliki deo prevedenih dela skandinavskih pisaca na srpski jezik radili su nekadašnji studenti i njihovi predavači. Zahvaljujući njima i izdavačima skandinavskih dela u Srbiji (Čarobna knjiga, Geopoetika, Laguna, Samizdat B92) nordijski pisci našli su svoj put do domaćih čitalaca.

 

„Skoro sva dela skandinavskih autora koja su prevedena na srpski jezik radili smo mi sa našim studentima. Među autorima čija smo dela prevodili su: Stig Lašon, Erlend Lu, Junas Hasen Kemiri, Ju Nesbe, Beate Grimsrud i drugi. Naši nekadašnji studenti sada ili grade karijere u inostranstvu, rade u ambasadama ili se bave prevođenjem." kaže Dorijan Hajdu, prevodilac i docent na Grupi za skandinavistiku Filološkog fakulteta u Beogradu.

 

U okviru obeležavanja četrdesetogodišnjice na Filološkom fakultetu za studente skandinavistike biće održana serija predavanja uglednih skandinavskih stručnjaka. U KC Grad biće i niz događaja i dani nordijskog filma, a tokom Delikatesnog ponedeljka 20. novembra biće predstavljeni nordijski kulinarski specijaliteti. Filmski program počinje 26. novembra projekcijom dva filma "Staying Alive" i "Key House Mirror". Naredne nedelje, 3. decembra na programu je film "The man without the past", a 8. decembra biće projekcija "Shed No Tears".

 

Celokupan program dostupan je na Internet stranici KC Grad.

Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage