Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Fakultet u Arsenalu
Datum:
11.07.2011
Izvor:
U zdanjima nekadašnjeg kragujevačkog Artiljerijsko-tehničkog zavoda, poznatijeg kao Knežev arsenal, biće smešten Filološko-umetnički fakultet, a ceo kompleks biće proglašen kulturno-istorijskom celinom pod zaštitom države.

Gradska Uprava za imovinu i Univerzitet u Kragujevcu dobili su nalog za izradu projekta zaštite i revitalizacije ovog kompleksa, a u toku je i priprema elaborata kojim će Kragujevac konkurisati za sredstva iz pretpristupnih fondova EU u 2012. godini. Nezvanično saznajemo da je reč o oko 2,5 miliona evra neophodnih da se ceo kompleks zaštiti i privede nameni.

- Knežev arsenal je deo celine od 2,6 hektara zemljišta i oko 7.000 kvadratnih metara objekata koje treba zaštiti i restaurirati. Arsenal će, sa prostorom od stare upravne zgrade “Zastave” do Čaurnice i drugih objekata nekadašnjeg Zavoda, biti deo celine koji obuhvata kompleks Miloševog venca, Narodnog muzeja, Crvenog barjačeta, Stare Skupštine - kaže Nebojša Vasiljević, član Gradskog veća.

Profesor Slobodan Štetić, dekan Filološko-umetničkog fakulteta, kaže da je Univerzitet dao punu podršku da se konačno reši problem prostora ovog fakulteta i da je Knežev arsenal idealno mesto za ovu instituciju.

- Pokrenuli smo i proceduru proglašenja Kneževog arsenala kulturno-istorijskom celinom pod zaštitom države i o tome konačnu odluku treba da donese Vlada Srbije. Ovo je prvi projekat iz oblasti zaštite i revitalizacije objekata kulture na području Šumadije kojim tražimo sredstva iz evropskih fondova - kaže Slavica Đorđević, pomoćnik gradonačelnika za zaštitu spomenika kulture.

Grad Kragujevac je kompleks Kneževog arsenala otkupio od “Zastava vozila” 2006. godine za 180 miliona dinara i za ove namene podigao i kredit koji će u novembru ove biti vraćen.

- Staro industrijsko jezgro, jedinstveno na Balkanu, po arhitekturi je identično sa sličnim industrijskim jezgrima Engleske i Nemačke - kaže Slavica Đorđević. Na ovom prostoru ovog leta održan je rok festival, a trenutno se postavlja se scenografija za snimanje serije o izgradnji broda “Titanik“ u italijansko irskoj produkciji.

Filološko-umetnički fakultet pohađa 1.500 studenata na 20 smerova, ali pošto nema svoju zgradu, studenti nastavu pohađaju na sedam lokacija. U okviru ove kulturno-istorijske celine biće i stara upravna zgrada sagrađena 1926. godine, u kojoj je nekad bila i uprava “Zastave”, Druga tehnička škola, a u blizini je i Stara crkva i zgrada stare Skupštine u kojoj je 1835. godine donet prvi ustav moderne Srbije.

Izvor: Blic
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage