Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Došli iz celog sveta da uče srpski
Datum:
25.07.2017
Izvor:
Međunarodna letnja škola srpskog jezika na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, 21. po redu, koja je počela 15. jula, okupila je moštvo stranaca, mahom studenata koji su u Novi Sad došli da bi propričali na srpskom ili usavršili naš jezik.

Osim toga, kroz nastavu koja će trajati do 6. avgusta, kao i kroz izlete, oni imaju priliku da upoznaju kulturu, tradiciju i istoriju naše zemlje. Letnju školu ove godine pohađa 35 polaznika iz čak 17 zemalja, među kojima su Belgija, Bugarska, Rusija, Jemen, Južna Koreja, Mauricijus, Poljska, Tajland...
 
"Nemamo očekivanja da će apsolutni početnik za tri nedelje naučiti jezik", objašnjava koordinatorka Centra za srpski jezik kao strani pri Filozofskom fakultetu profesorka dr Dušanka Zvekić Dušanović."Zbog toga, nakon početnog testa, delimo studente na grupe, gde imamo početnike od kojih očekujemo da progovore toliko da se snađu u svakodnevnim situacijama, dok s onima koji dolaze s izvesnim predznanjem radimo na razvijanju kompetencija i dovodimo ih na viši nivo. Na primer, B-2 grupa kroz ove tri nedelje ovladava jezikom na nivou da nesmetano može da komunicira u raznovrsnim situacijama. Trudimo se da im pružimo različite sadržaje pa organizujemo i izlete. Planirani su odlasci u Šid, Sremske Karlovce, a obići ćemo i neke od fruškogorskih manastira."
 
Većinu polaznika, kao i prošlih godina, čine studenti osnovnih, master ili doktorskih studija neke od slavističkih grupa širom sveta. Kako kaže profesorka Zvekić Dušanović, ima i onih koji su poreklom iz naših krajeva, druga ili treća generacija dijaspore, a ima i onih koji se iz zaista specifičnih razloga opredeljuju da uče srpski jezik i upoznaju našu kulturu.
 
Polaznike, kaže naša sagovornica, najviše zanima srpska kinematografija, ali i bliska istorija Srbije, Jugoslavija i dešavanja devedesetih godina prošlog veka. Ove godine jedan od polaznika dolazi u školu već treći put, a petoro njih je pohađalo kurseve tokom letnjeg semestra u Centru za srpski jezik kao strani. Jedna od ovogodišnjih polaznica je Adželle Vanmaele iz Belgije, koja, inače, studira srpski jezik na tamošnjem univerzitetu. Za to se odlučila jer je zanimaju kultura i jezici Istočne Evrope, kao i literatura i istorija.
 
"Mnogo toga još uvek ne znam, ali mi se, za sada, sviđa", kaže Adželle."Vaš jezik je težak za učenje, ali mi dosta pomaže to što govorim ruski pa je lakše kad već znaš neki slovenski jezik."
 
Kako je rekla, Letnja škola joj se sviđa zbog „međunarodne atmosfere”, zahvaljujući kojoj je uspela da upozna mnogo mladih iz različitih zemalja, kao i zbog dobro organizovane i zanimljive nastave.
 
Zahvaljujući Letnjoj školi, prvi put u Srbiji boravi još jedan student srpskog jezika i književnosti, Simeon Dimitrov iz Bugarske, koji je iskoristio priliku da poboljša svoj srpski.
 
"Duga je priča zašto sam upisao baš srpski... još ne znam zašto, ali sviđa mi se, a i lak je, što se tiče nas Bugara ", kaže Simeon na prilično dobrom srpskom.
Južnokorejanac Geun-Tae Kim došao je s još jednom koleginicom u Letnju školu zahvaljujući stipeniji koja im je omogućila da tri nedelje uče o našem jeziku, istoriji i kulturi. Za kratko vreme, njih dvoje su uspeli da ovladaju određenim fondom reči toliko da mogu da se sporazumeju sa svojim domaćinima. Ipak, Geun napominje da je izgovor vrlo težak, ali entuzijastično, na srpskom, dodaje „Nema problema!”
 
"Učim srpski jer mislim da je fantastičan i koristan jezik", kaže Geun."Novi Sad je vrlo lep. Mali je grad, ali ima mnogo toga istorijskog za videti, a ljudi su ljubazni prema meni i pokušavaju da pričaju engleski kad ne mogu da se snađem na srpskom. Da zaključim, volim Novosađane i Novi Sad!"
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage