Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Niš i Kragujevac bez stranih studenata
Datum:
06.09.2010
Izvor:
Na Univerzitetu u Nišu trenutno studira 71 strani student, dok ih je sredinom osamdesetih godina prošlog veka bilo više od 1.000. A na Kragujevačkom univerzitetu, koji u svom sastavu ima i fakultete u Užicu, Jagodini, Čačku i Kraljevu, od 13.000 studenata nijedan nije iz inostranstva.

Izuzimajući studente iz Crne Gore i Republike Srpske, njih oko 2.000 koji imaju isti status kao i studenti iz Srbije, stranaca-studenata u Kragujevcu ima samo na doktorskim studijama Medicinskog fakulteta. U Nišu malobrojni strani studenti dolaze iz Grčke, Makedonije, Italije, Ukrajine, Ujedinjenih Arapskih Emirata, SAD, Nemačke, Palestine...

– Na osnovnim studijama nema stranih studenata, mada postoje interesovanja da oni uskoro dođu u Kragujevac. Najviše je zanimanja za Medicinski, Mašinski, Prirodno-matematički i Učiteljski fakultet u Jagodini. Dolazila je kod nas državna delegacija iz Libije, kao i ambasador Palestine. Oni su zainteresovani da pošalju jedan broj svojih mladih ljudi na studije u Kragujevac. Da li će se to i dogoditi, zavisi isključivo od njih, jer su u pregovorima i sa beogradskim i novosadskim univerzitetom – kaže rektor Kragujevačkog univerziteta Slobodan Asrsenijević.
U Nišu, nekad poznatom po masovnosti grčkih studenata, danas studiraju samo 32 Grka od čega njih 23 na Medicinskom fakultetu u Nišu. Umesto za Niš, Grci se sve više opredeljuju za studiranje u Bugarskoj gde su školarine jeftinije, a nakon ulaska Bugarske u EU, diplome stečene u ovoj zemlji više se ne moraju nostrifikovati. Ipak, dekan niškog Medicinskog fakulteta, prof. dr Milan Višnjić ne gubi nadu da će se strani studenti vratiti u ovu visokoškolsku ustanovu.

– Godišnja školarina za strane studente na našem fakultetu sada je 2.000 evra, što je duplo jeftinije od Novog Sada i tri puta jeftinije od Beograda. Namerno smo smanjili cenu školarine jer želimo da privučemo strane studente. Pre desetak godina na Medicinskom fakultetu u Nišu bilo je i po više od 300 stranih studenata. To je sjajna prilika da fakultet zaradi novac, a s druge strane se grad i zemlja promovišu u svetu. Trudićemo se i dalje da privučemo strane studente, pre svega iz evropskih, afričkih i azijskih zemalja – kaže prof. dr Višnjić.

Na Kragujevačkom univerzitetu veruju da osnovni motiv za studiranje u Srbiji leži u činjenici da se visok nivo obrazovanja može steći za mnogostruko manje novca nego da drugim evropskim visokoškolskim ustanovama. Uz to, Kragujevac je dodatno povoljan jer su cene smeštaja, školarina i ishrane znatno niže nego u Beogradu i Novom Sadu.

Uprkos tome, direktor Studentskog centra u Kragujevcu Mlađan Dimitrijević kaže da tokom poslednjih osam godina u tri paviljona studentskog doma „nije bilo studenata iz inostranstva“.

– Imamo najavu da će početkom nove školske godine biti šestoro stranaca, ali to još uvek nije sigurno. U svakom slučaju, cene njihovog boravka će se tek odrediti, ali mi možemo da im obezbedimo i smeštaj i ishranu na najvišem nivou – kaže Dimitrijević.

Izvor: Blic
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage