Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Ista cena školarine - manje znanja
Datum:
17.05.2011
Izvor:
Fakulteti neće povećavati školarine ako ih Vlada Srbije na to obaveže, ali upozoravaju da će to uticati na kvalitet nastave. U ovoj oceni prednjače manji fakulteti, koji poručuju da su i prema sadašnjim cenovnicima jedva sastavljali kraj s krajem.

Kako su nam rekli na Hemijskom fakultetu, ukoliko im nadležni ne odobre poskupljenje, neće moći da kupe hemikalije koje su neophodne za izvođenje vežbi. Cene ovih preparata ”vezane su” za evro i stalno se povećavaju. Oni iznose računicu da jedan student hemije ”košta” fakultet između četiri i pet hiljada evra, a predložena školarina je 90.000 dinara.

- Predložili smo povećanje školarine samo za iznos inflacije u prošloj godini, ali ćemo poštovati odluku Vlade ako povećanje ne odobri - kaže v.d. dekana Geografskog fakuleteta prof. dr Miroljub Milinčić. - Međutim, verovatno neće biti praktične nastave na koju naši studenti idu svake godine po mesec dana, ili će ona biti skraćena.

Na beogradskom Elektrotehničkom fakultetu kažu da su predložili školarinu od 90.000 dinara, što je za deset odsto više nego prošle godine, a da za jednog budžetskog studenta dobijaju 155.000 dinara iz državne kase.

- Povinovaćemo se odlukama Ministarstva, ali to znači da će studenti raditi u većim grupama i da će biti racionalizacije nastave - objašnjava prof. dr Miodrag Popović, dekan ETF.

Prema njegovim rečima, država tek delimično pokriva materijalne troškove, a stručna putovanja fakulteti finansiraju sami, kako se snađu. Tako je ETF za putovanja u zemlji za mesec dana dobio 5.500 dinara, a za inostranstvo 9.900 dinara.

NAJJEFTINIJE NA RUDARSKOM

Od 31 fakulteta Univerziteta u Beogradu, 12 visokoškolskih ustanova zatražilo je povećanje školarine za 2.000 do 12.000 dinara. Najskuplje studije su na arhitekturi i stomatologiji - 240.000, a najjeftinije na Rudarsko-geološkom fakultetu - 45.000 dinara.

Izvor: Novosti
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage