Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Obrazovanje ključni resurs
Datum:
30.11.2010
Izvor:
Obrazovni sistem u Srbiji često kritikuju kako stručnjaci tako i đaci i njihovi roditelji. Ipak, da je naša škola otvorena za promene, pokazuje i međunarodna konferencija posvećena inovacijama u obrazovanju koja se održava u Beogradu.

Konferencija je okupila veliki broj stručnjaka iz celog sveta sa ciljem da se kroz upoznavanje sa primerima dobre prakse i razmenu iskustava u obrazovanju, poboljša kvalitet nastave i doprinese pravednosti sistema obrazovanja.

Rano napuštanje školovanja, nedovoljno usavršavanje nastavnika, obrazovanje koje nije u skladu sa potrebama tržišta - samo su neki od problema, koji godinama postoje u Srbiji.

Prema rečima predsednika Borisa Tadića, obrazovanje zaslužuje više poštovanja čitave javnosti.

"Deca koja su sada krenula u osnovnu školu izaći će iz srednje škole ili fakulteta u Evropsku uniju. I mi moramo odmah da počnemo da ih pripremamo za njihovu i našu evropsku budućnost", kaže Tadić.

Tadić ističe da ključni cilj nije samo da postanemo član Evropske unije, već da društvo i privreda mogu uspešno da učestvuju u životu Evropske zajednice, društva i kulture.

Danas đaci imaju bolje uslove za učenje. Zahvaljujući inkluziji napravljen je krupan korak napred. Ipak, to je tek početak, kažu nadležni.

Ministar prosvete Žarko Obradović kaže da je osnovni cilj ministarstva prosvete da uključi svu decu u obrazovni sistem i da zadovolji potrebe za kvalitetnim obrazovanjem svakog pojedinca, mlade osobe ili odraslog građanina.

Neophodan novac za reformu

Za sprovođenje svake refrme potreban je novac. Evropska unija je sa dosadanjih 28 miliona evra bila najveći donator u oblasti obrazovanja.

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer kaže da je Srbija donela dobre zakone, ali da još mnogo toga treba uraditi.

"Dobro obrazovanje znači bolju konkurentnost na evropskom prostoru, to je investicija u mladost Srbije. Zato se u Upitniku Evropske komisije koji je dobila Srbija, nalazi 80 pitanja od kojih se neka direktno, neka posredno odnose na obrazovanje", rekao je Dežer.

Finasijsku podršku za oblast obrazovanja obećala je i Svetska banka. Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor kaže da Svetska banka želi da nastavi dijalog sa ministrom prosvete.

"Naš potpredsednik će sledeće nedelje posetiti Srbiju i tom prilikom će naša pomoć biti definisana, a obrazovanje će svakako biti važan segment saradnje", rakao je Brefor.

Na dvodnevnoj konferenciji o inovacijama u obrazovanju izlagaće više od stotinu stručnjaka sa prestižnih svetskih univerziteta, od Harvarda do različitih obrazovnih institucija zemalja iz regiona.

Događaj je okupio i sve one koji kreiraju put deci u Srbiji, vaspitače, izdavačke kuće, pisce udžbenika, nastavnike i direktore škola.

Skup je pokazao da interesovanje i želja da se škola učini boljom, znanje proširi i čuju nova iskustva i te kako postoje.

Izvor: RTS
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage