Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Sabo: Najbolji mladi istraživači ostali u Srbiji
Datum:
29.03.2012
Izvor:
Srbija je u proteklih osam godina zaposlila 5.500 mladih naučnika, što govori o tome da se najbolji mladi istraživači nisu "odlili u inostranstvo", već da ostaju u našoj zemlji, izjavio je danas u Novom Sadu pomoćnik ministra prosvete i nauke Tibor Sabo.

- Zapošljavanje mladih istraživača jedno od prioriteta resornog ministarstva - rekao je Sabo u Vladi Vojvodine gde su potpisani ugovori o finansiranju novih istraživanja sa 16 najboljih studenata i najuspešnijih mladih istraživača, koji će biti primljeni u radni odnos u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo.

On je rekao da se stvaraju uslovi za rad mladih naučnih kadrova i naveo da je iz republičkog budžeta obezbeđeno oko 150 stipendija za postdoktorske studije u više od 30 država širom sveta i da se čak 147 stipendista vratilo u Srbiju.

- Primanja mladih naučnika sada su daleko iznad republičkog proseka - rekao je Sabo i dodao da će za troškove mladih istraživača u Srbiji ove godine biti obezbeđeno ukupno oko 1,6 milijardi dinara, od kojih je polovina iz budžeta, a ostalo je obezbedjeno kroz ugovore o projektima ili iz kredita.

Pokarajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Dragoslav Petrović rekao je da je pokrajina uložila više od 700.000 evra za podsticanje međunarodnih naučno-istraživačkih projekata u kojima učestvuju naši naučnici i naglasio da se kroz te projekte očekuje direktan finansijski priliv veći od 11 miliona evra.

- O brizi za mlade naučnike u Vojvodini svedoči i podatak o tome da je, u okviru zajedničke akcije pokrajine i Univerziteta u Novom Sadu, obezbeđeno do sada 78 stanova za mlade istraživače, a u toku je gradnja još jedne zgrade - rekao je Petrović.

On je podsetio da će u novosadskom Tehnološkom parku, čija gradnja je u toku, biti na raspolaganju 22.000 kvadrata istraživačkog prostora i omogućeno otvaranje oko 1.000 novih radnih mesta.

Izvor: Blic
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage