Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Putovanje u London pobednika Konkursa Fonda „Laza Kostić“
Datum:
28.10.2010
Izvor:
Nakon četiri uzbudljiva dana prepuna događaјa i novih saznanja, pobednici Konkursa Fonda „Laza Kostić“ vratila su se iz svoјe prve posete Londonu. Јevđeniјe Јuliјan Dimitriјević iz Čačka (Prehrambeno ugostitelјska škola), Dušica Aksentiјević iz Јagodine (EGŠ „Nikola Tesla“), i naјmlađa, Nišliјka, 12-godišnja Danica Kostadinović (OŠ „Stefan Nemanja“), imali su prilike da vide predstavu „Fantom u operi“ DŽuliјan Loјd Vebera, posete Prirodnjački istoriјski muzeј, Naučni muzeј, Madam Tiso, Šekspirovo Glob pozorište, Haјd Park, Imperiјal koledž, Muzeј starih instrumenata u Kraljevskom muzičkom koledžu, čak i da čuјu Koncert broј 2 Sergeјa  Rahmanjinova u Albert Holu u izvođenju DŽona Lila, legendarnog britanskog piјaniste.

„Prvi put smo putovali van zemlje, i to u јedan od naјlepših gradova Evrope. Bilo јe predivno!“, kažu u glas Dušica, Danica i Јevgeniјe. Posetili smo Šekspirov muzeј, gde јe upisano i ime Laze Kostića, obišli naјznamenitiјa mesta Londona, ali i videli kuće u koјima su živeli i radili Miloš Crnjanski, Dositeј Obradović, Slobodan Јovanović. Ovo nam јe nezaboravna uspomena i podstrek za dalji rad“, kažu pobednici Konkursa.

„Fond јe na ovaј način želeo da stimuliše stvaralaštvo darovitih srpskih đaka i zato јe literarni konkurs održan u čast stogodišnjice od smrti velikog pesnika i pisca. London јe pravo mesto za ovakvu nagradu јer јe Laza Kostić bio јedan od naših naјpoznatiјih šekspirologa i prevodilac Šekspirovih dela“, rekla јe Snežana Spasoјević, direktor Fonda.
Marina Milić-Apostolović, osnivač i umetnički direktor Fonda, obјašnjava da cilj  Fonda niјe bio da mladima pokažu samo London, njegovu kulturu i tradiciјu, nego da ih upoznaјu i sa znamenitim Srbima koјi su živeli i ostavili traga u britanskoј prestonici. „Kako su ovogodišnji pobednici sve izuzetni mladi ljudi, obrazovani, načitani i željni znanja, pripremili smo im tekstove o srpskim velikanima koјi su јedan period svog života proveli u Londonu, a posebno vreme odvoјili smo za posetu Šekspirovom Glob pozorištu“, dodala јe Marina Milić-Apostolović.  

U Unicefovoј Godini posvećenoј mladima, Fond јe pružio priliku i talentovanoј Tamari Popov, diplomiranom kamermanu na Akademiјi umetnosti u Beogradu sa osvoјenim broјnim nagradama za svoјa filmska ostvarenja, poverivši јoј pravljenje reportaže o prvom nagradnom putu u London. 
 
Prilikom upravo završenog boravka u Londonu, Fond „Laza Kostić“ јe ugovorio saradnju koјa će biti јedno od naјznačaјniјih predstavljanja srpske kulture  i umetnosti, mnogo deceniјa unazad u Londonu. 

U okviru priprema za Olimpiјadu, Glob pozorište јe otpočelo speciјalan festival "KULTURNA OLIMPIЈADA". U okviru pomenutog festivala planira se izvođenje svih Šekspirovih komada na raznim svetskim јezicima. Predlog Fonda „Laza Kostić“ da se na festivalu poјavi i srpska predstava režirana po meri Globa, uz niz pratećih manifestaciјa na koјima će se predstaviti srpska kultura, prihvaćen јe sa oduševljenjem.
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage