Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
OTKRIVAMO Šta čeka studente po izmenjenom zakonu
Datum:
25.06.2014
Izvor:
“Večitim” studentima rok za završetak studija biće produžen do kraja školske 2015/16. godine, glasi jedna u nizu novina koju predviđa Nacrt o izmenama i dopunama zakona o visokom obrazovanju, a u koji je “Blic” ekskluzivno imao uvid.

Ovaj nacrt proći će još jednu javnu raspravu, a trebalo bi da bude usvojen do septembra. Pogledajte kakve još novine donosi studentima, fakultetima i visokim školama.
 
Granica za upis na budžet
U Nacrtu se, između ostalog, predviđa da 48 bodova ostaje granica za upis na budžet i u narednoj 2014/15. godini.
 
Po starom zakonu, studenti bi za upis budžet morali da imaju svih 60 bodova, odnosno "očišćenu" godinu. Ipak, treba napomenuti da je broj budžetskih mesta ograničen i da fakulteti u narednu godinu studija na budžet mogu da upišu samo 20 odsto više studenata u odnosu na prethodnu godinu. To znači da će se akademci, ako ne bude mesta na budžetu za sve sa 48 bodova, rangirati prema proseku.
 
Broj rokova
Nacrt predviđa i da se broj ispitnih rokova u 2014/15. godini smanji sa šest na pet, a termine održavanja rokova odredili bi fakulteti.
 
Ova vest ne zvuči tako loše ako se ima u vidu da fakulteti i dalje mogu da organizuju vanredne ispitne rokove, pa studenti ovo smanjenje verovatno neće ni osetiti.
 
Kontrola na šta idu  školarine
Studenti će konačno moći da vide kako se troši njihov novac od školarina. Naime, Nacrt nalaže veću transparentnost finansija fakulteta. Fakulteti bi ubuduće na svojim internet stranicama morali da objavljuju kako utvrđuju visinu školarine, kao i podatke o iznosu novca kojim raspolažu, uključujući donacije, poklone i sve druge izvore prihoda.
 
Nostrifikacija stranih diploma
Lepa vest za stručnjake iz inostranstva je da će ovim Nacrtom, ako bude usvojen, procedura nostrifikacije diploma u Srbiji biti znatno ubrzana. Postojaće dve vrste nostrifikacije: radi nastavka obrazovanja i radi zapošljavanja.
 
Onima koji budu želeli da nastave obrazovanje u Srbiji, nostrifikaciju strane diplome obavljaće fakultet kome su podneli zahtev  i to u roku od 60 dana od dana prijema zahteva.
 
Nostrifikaciju diplome radi zapošljavanja sprovodiće Ministarstvo preko Nacionalnog centra za priznavanje stranih visokoškolskih isprava (ENIC/NARIC centar) u roku od 90 dana. Cena nostrifikacije biće jedinstvena i odrediće je ministar prosvete.
 
Master strukovne studije
Još jedna novina je da bi studenti strukovnih studija dobili pravo na master studije koje bi nosile najmanje 120 ESPB bodova, a po njihovom završetku sticalo bi se zvanje “master strukovnih studija”.
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage