Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Uručene UNESKO L'OREAL stipendije mladim naučnicama
Datum:
31.12.2010
Izvor:
Potpredsednik Vlade za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelićuručio je nacionalne stipendije programa „Za žene u nauci" u vrednosti od 5.000 evra mladim naučnicama Ljubici Harhaji-Trajković i Dragani Cvetković-Ilić.

Mlade naučnice pobednice su nacionalnog programa „Za žene u nauci", čiji je cilj da se pruži podrška mladim ženama u daljem naučnom i profesionalnom usavršavanju.

Tom prilikom Đelić je istakao da očekuje mnogo od domaće naučne zajednice, očekivanja su opravdana činjenicom da Srbija ima jedon od najvećih procenata žena naučnika u Evropi i svetu, čak 45 odsto.

Đelić je istakao da je Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj podržalo je akciju kompanije „L'oreal" i UNESKO-a jer nauka mora u narednim godinama biti ojačana, upotrebljavajući muški i ženski potencijal , dodajući da je budžet za nauku u narednoj godini epohalan jer je povećan za 123 odsto u odnosu na tekuću godinu.

Konkurs „Za žene u nauci" po prvi put je pokrenut u Srbiji i na njemu je učestvovalo više od 140 mladih naučnica iz cele Srbije. Jednoglasnu odluku o dodeli stipendija doneo je stručni žiri sastavljen od profesora fakulteta prirodnih nauka i partnera na projektu na čelu sa članom Srpske akademije nauka i umetnosti Vladissavom Stefanovićem.

Program „Za žene u nauci" postoji od 1998. godine kada su kompanija „L'oreal" i UNESKO ostvarili saradnju i organizovalo dodelu nagrada na međunarodnom nivou u oblasti prirodnih nauka. Četrdeset zemalja je uključeno u program, do sada je 500 mladih naučnica dobilo nacionalne stipendije, a ovaj program je ove godine prvi put sproveden u Srbiji.

Izvor: Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage