Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Malo mesta na master studijama
Datum:
19.08.2012
Izvor:
I ove godine niškim diplomcima sa osnovnh studija ponuđeno je jako malo mesta na master studijama jer na 13 fakulteta Univerziteta u Nišu ima 1.337 mesta. Tako se dešava da Nišlije lakše mogu da upišu master u Beogradu nego u Nišu.

Diplomcima ne samo da je teško da upišu master na najpopularnijim studijama o trošku države poput agliitike ili psihologije nego je problem jer nema dovoljno mesta ni za one koji žele da plate.

- Pre dve godine sam pokušala da upišem master na anglistici na Filozofskom fakultetu u Nišu, ali nije bilo šanse čak ni na samofinansiranju. Na Departmanu za anglistiku je bilo dvadesetak mesta, dok je Filološki fakultet u prestonici nudio više od 700 indeksa. Nisam imala vremena za gubljenje, odrekla sam se letovanja i mnogo toga, ali sam odlučila da nastavim školovanje jer bez master zvanja ništa neću moći da uradim. Prošle godine sam konkurisala u Beogradu i dobila sam mesto na samofinansiranju. Ne samo da je skuplja školarina nego se mučim i stalno putujem u Beograd. Na sreću, imam bliske rođake kod kojih mogu da boravim, inače bih morala da plaćam neki stan - priča Maja Milovanović.

Ništa bolja situacija nije ni na ostalim popularnim studijama tako da na niškoj psihologiji ima 20 mesta, a na istim studijama u Beogradu čak 88 indeksa.

- Spremam se da septembra konkurišem za master na psihologiji, nadam se da ću uspeti. Sa osnovnih studija imam maksimalni broj poena. Mada, konkurencija će biti jaka jer ima dosta mojih kolega koji žele da nastave studiranje, a malo mesta. Ne znam šta ću da radim ako ne uspem - veli Bojan Mitić.

Rektor prof. dr Miroljub Grozdanović kaže da je Vlada Srbije odlučila da dozvoli ovu kvotu za upis na budžetske master studije, iako je Univerzitet u Nišu tražio više mesta.
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage