Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
PREDSTAVLJAMO DONATORE

Fondacija Konrad Adenauer Stiftung

Fondacija Konrad Adenauer Stiftung


Veliko interesovanje studenata  za stipendije koje dodeljuju razne fondacije je navelo tim redakcije Stipendije.rs da pokrene opciju Predstavljanje donatora, kako bi našim posetiocima pružili što veći broj korisnih informacija za dobijanje stipendija.

U tom cilju smo odabrali Fondaciju Konrad Adenauer Stiftung kao prvog donatora koji ćemo predstaviti s obzirom da za njihovu stipendiju mogu aplicirati svi društveno aktivni studenti i postdiplomci najkasnije do 10. septembra 2011. godine.

O uslovima koje kandidat mora da ispunjava da bi dobio stipendiju i o samoj fondaciji razgovarali smo sa koordinatorkom za stipendije fondacije KAS, Katarinom Pešić.

P: Zamolila bih Vas da nam ukratko predstavite fondaciju i stipendije koje dodeljujete.

Fondacija Konrad Adenauer je jedna od šest fondacija u Saveznoj Republici Nemačkoj. U svom političkom radu, kako u SR Nemačkoj tako i u inostranstvu vezuje se za ideje ličnosti po kojoj je dobila ime, Konradu Adenaueru, prvom kancelaru SR Nemačke, a time i za ideje hrišćanske demokratije. 

Ostvarivanje ljudskih prava, konsolidovanje pravne države, unapređivanje mladog, demokratski orijentisanog političkog podmlatka neki su od osnovnih smernica delovanja Fondacije Konrad Adenauer. Stipendiranje mladih, nadarenih studenata čini jedan bitan segment u okviru naših delatnosti. Fondacija Konrad Adenauer svake godine dodeljuje stipendije mladim, politički angažovanim studentima, postdiplomcima i doktorantima. 

Nemačka Fondacija Konrad Adenauer je 2002. godine započela program finansijske pomoći politički angažovanim studentima završnih godina fakulteta, postdiplomcima i doktorantima u Srbiji. 

Politička angažovanost studenata ne podrazumeva isključivo aktivnost u okviru neke od demokratski orijentisanih stranaka u Srbiji, već angažovanost u / ili nevladinim ili studentskim organizacijama. 

P: Koji je postupak za izbor stipendista?

Uslovi i postupak izbora kandidata su sledeći: 
 • Dobro poznavanje nemačkog ili engleskog jezika. 
 • Donja granica proseka ocena na studijama je 8,5. 
 • Pravo na stipendiju mogu ostvariti studenti od 3. godine studija, kao i postdiplomci i doktoranti. 
 • Starosna granica kandidata je do 30 godina starosti. 
 • Kandidat ne sme biti u stalnom radnom odnosu. 
 • Rok za podnošenje prijave je 10. septembar 2011 godine. 
 • Prijavna dokumentacija se dostavlja na srpskom i engleskom jeziku - lično ili poštom na našu adresu. 
 • Studenti koji budu izabrani u uži krug biće pozvani na razgovor sa članovima Komisije za dodelu stipendije u prostorijama Fondacije Konrad Adenauer u Beogradu u ulici Kralja Petra br.3. 
 • Razgovor sa izabranim kandidatima biće na engleskom jeziku. 
 • Novčana podrška isplaćuje se izabranim studentima u mesečnom intervalu, a stipendisti su u obavezi da Fondaciji dostavljaju dokaz o toku studija. Ukoliko stipendista prekine ili napusti studije, obavezan je da novac vrati Fondaciji. 
 • Stipendija obuhvata finansijsku podršku od 100 evra mesečno u trajanju od jedne godine. 
 • Pored finansijske pomoći izabranim kandidatima se nudi mogućnost pohađanja kursa nemačkog jezika, kao i priprema za polaganje testa ZD na Kolarcu u Beogradu. 
 • Pored finansijske podrške, studentima je omogućeno i političko obrazovanje uz studije. 
 • U okviru seminara Konrad Adenauer Fondacija planira da povezuje svoje stipendiste sa stručnjacima visokog ranga iz zemlje i inostranstva u cilju vođenja diskusija o političkoj teoriji i praksi.

P: Koliko do sada ima stipendista Fondacije Konrad Adenauer?

Fondacija Konrad Adenauer u svom progamu ima oko 200 stipendista.

P: Da li održavate kontakt sa stipendistima iz prethodnog perioda?

Fondacija Konrad Adenauer redovno održava kontakt sa svojim stipendistima. Za aktuelne stipendiste tokom trajanja stipendije organizuje predavanja, letnje i zimske edukativne škole, regionalni skup u cilju povezivanja stipendista iz regiona, a za sve stare stipendiste, redovno organizuje veliki godišnji skup svih stipendista.

P: Vaš savet/poruka za aplikante, odnosno sve one koji bi želeli da postanu stipendisti fondacije Konrad Adenauer.

Fondacija Konrad Adenauer deluje nezavisno u oblastima političkog savetovanja i obrazovanja. Važan segment u našem radu, upravo čine mladi i politički zainteresovani ljudi. Cilj našeg rada je bolje razimevanje principa EU, odgovornost Parlamenta i političkih partija u svom radu, bolje poimanje pravne države i slobodnih medija i zbog svih tema i oblasti kojima se bavimo, za studente koji su društveno ili politički angažovani pružamo mogućnost daljeg usavršavanja u navedenim oblastima.

Intervju uradila: Nadica Veljanović

Učitavanje ...
LoadingImage