Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Četiri medalje za fizičare na Međunarodnoj olimpijadi
Datum:
18.07.2011
Izvor:
Reprezentacija Srbije u fizici ostvarila je veliki uspeh na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike, osvojivši četiri medalje - dve srebrne i dve bronzane. Ovo prestižno takmičenje održano je na Tajlandu, a naši učenici pokazali su talenat i znanje u konkurenciji od više od 80 zemalja.

Srebrne medalje osvojili su Ognjen Marković i Marko Kuzmanović, učenici četvrtog razreda Matematičke gimnazije, dok su se bronzom okitili Stefan Stanojević, takođe učenik četvrtog razreda Matematičke gimnazije, i Tamara Đorđević, učenica završne godine gimnazije “Svetozar Marković” iz Niša. Oni su ovaj veliki uspeh ostvarili u konkurenciji takmičara iz iz više od 80 zemalja, a o kakvom se prestižnom takmičenju radi najbolje ilustruje podatak da Olimpijada ima tradiciju dugu više od 40 godina. Iako je u pitanju reprezentacija Srbije, učenici su se takmičili u pojedinačnoj konkurenciji.

- Konkurencija je, kao i uvek, bila izuzetno jaka, a zadaci nisu bili laki. Takmičenje se sastoji iz teorijskog i eksperimentalnog dela. U okviru teorije, dobijali smo po tri problema koje je trebalo rešiti, a koji traže da se pokaže opširno i visoko znanje iz fizike. U okviru eksperimentalnog dela, praktično smo primenjivali teorijske rezultate. Ovo je bila i prilika da steknemo nova iskustva i upoznamo nove ljude - prenosi utiske za “Blic” Ognjen Marković.

Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije za čije se učenike na svim svetskim, evropskim i domaćim takmičenjima vrlo dobro zna po uspehu i koji u kontinuitetu osvajaju medalje, kaže da je ovo još jedna potvrda da se u školi dobro radi, kao i da se učenici zaista trude i da pored redovnog školskog programa rada, svakodnevno sate provode spremajući se za takmičenja.

- Ponosni smo na uspeh naših učenika. Uz pomoć sredstava Ministarstva za nauku opremili smo kabinet gde učenici obavljaju eksperimente iz fizike i trudimo se da što više unapređujemo eksperimentalnu oblast. Učenici rade i samostalno po pet, šest sati dnevno, a pred takmičenja sa Institutom za fiziku i profesorima sa Fizičkog fakulteta dodatno radimo sa njima. U našoj školi je i subotom i nedeljom radno - kaže za “Blic” Ognjanović.

Izvor: Blic
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage