Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Maksimilijan Čizlak iz Poljske – pobednik konkursa Henkel Art.Award. 2010
Datum:
30.11.2010
Izvor:
Henkel za centralnu i istočnu evropu ove godine deveti put je dodelio Henkelovu nagradu za umetnost u iznosu od 7000 evra.

Nagradu je osvojio poljski umetnik Maksimilijan Čizlak. Nagrada za mladog umetnika Austrije dodeljena je Suzani Flok, dok je hrvatska umetnica Nina Kurtela osvojila nagradu za mladog umetnika centralne i istočne Evrope.

Obe promotivne nagrade su u iznosu od 2.000 evra. Dodela Henkelove nagrade za umetnost održana je 25. novembra 2010. godine u sali Muzeja savremene umetnosti u Beču - MUMOK.

Ovim konkursom i nagradama Henkel želi da doprinese procesu evropskih integracija i kulturnom razumevanju u regionu centralne i istočne Evrope. Ova nagrada stekla je izuzetan ugled.

Mladi umetnici su konkurisali sa 1.060 radova, što je novi rekord za Henkelovu nagradu za umetnost. Međunarodni stručni žiri, koji se sastojao od muzejskih i stručnjaka za umetnost, uglednih kustosa i vlasnika galerija, odlučio je da proglasi mladog poljskog umetnika za dobitnika Henkelove nagrade za umetnost za 2010. godinu.

Bioskopska dela Maksimilijana Čizlaka karakteriše intenzivna naracija i originalnost. On koristi alatke koje nudi nemi film, estetiku amaterskih filmova na YouTube-u, kao i elemente kombinovanja snimaka. U tom pogledu, uspeva da pristupi filmu kao mediju na nedogmatski i ponekad humorističan način. Upotrebljava istoriju filma, mitove o istoriji medija, let Jurija Gagarina u svemir ili koncert Doors-a kao materijal za stvaranje veoma neobičnog biskopskog jezika.

Nagrada za mladog umetnika Austrije namenjena mladom austrijskom umetniku takođe se dodeljuje peti put. Ove godine nagrada je pripala Suzani Flok. Mlada Austrijanka osvojila je žiri svojim grafikama, načinom na koji vlada prostorom, umetnički manipulišući i menjajući ga jednostavnim metodama. Činjenica da ima veliki broj umetničkih dela u opusu, iako je još uvek student, samo je jedan od mnogobrojnih razloga zbog čega je dobila nagradu za mladog umetnika Austrije.

Hrvatska umetnica Nina Kurtela osvojila je nagradu za mladog umetnika centralne i istočne Evrope koja se dodeljuje mladim umetnicima iz centralne i istočne Evrope koji učestvuju u programu “Umetnici u domovini” koji organizuje austrijski Kultur Kontakt, Henkelov dugogodišnji partner. Nakon završetka studija na Akademiji lepih umetnosti u Zagrebu, Nina Kurtela je počela intenzivno da se bavi savremenim plesom. Jezik plesa integrisan je u njenim video projektima, dajući im poseban ritam i svetlost. Henkelova nagrada za mladog umetnika centralne i istočne Evrope i stipendija za tromesečni radni boravak u Beču omogućiće Nini Kurteli da pokaže svoje radove u Austriji i upozna ljude sa lokalne umetničke scene.

Radovi svih nominovanih, kao i dobitnika nagrada bili su izloženi od 26. do 28. novembra 2010. godine u MUMOK-u u Beču.

Izvor: Poslovno jutro
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage