Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Vapaj mlade generacije: Govor diplomca sa Harvarda koji je dirnuo svet
Datum:
04.04.2017
Izvor:
Donovan Livingston, momak koji je diplomirao na učiteljskom fakultetu univerziteta Harvard, već je uspeo da uđe u istoriju ove prestižne obrazovne institucije. Kako? Održao je jedan od, kako kažu najdirljivijih i najvažnijih govora koje je Harvard ikad dao.
 
Prijateljima, kolegama i profesorima Livingston se obratio stihovima. Tako je govorio o problema koje su kroz istorijuimali crni Amerikanci u potrazi za obrazovanjem, govorio je o odrastanju, značaju obrazovanja i o moći znanja.
 
Počeo je citatom o obrazovanju Horasa Mana iz 1848, koji Livingston u to vreme ne bi mogao da pročita pošto, kako je objasnio, ne bi umeo da čita, a za svaki pokušaj da nauči bila je predviđena smrtna kazna. 
 
"Podučavam u nadi da ću sadržaj pretvoriti u rakete, nedaće u teleskope. Kako bi dete uvidelo svoj potencijal odmah, tamogde se nalazi. Nepravda im govori da su zvezde, ignoriđšući noć koja ih okružuje. Nepravda im govori da je obrazovanje ključ, dok i dalje menja brave", deo je ovog moćnog petominutnog govora.
 
Pesma govori i o tome kako je biti crnac na Harvardu danas i o rasnim nejednakostima u obrazovnom sistemu. Najzad, Livingston je pozvao generaciju 2016. da iskoristi svoju mogućnost budućih predavača, ispuni sav svoj potencijal i promeni svet nabolje:
 
"Predugo sam bio crna rupa u učionici,
Upijao sve, nisam dao ni zrak svetlosti da pobegne.
Ali ti dani su prošli. Pripadam među zvezdama.
I ti isto. I oni isto.
Zajedno, možemo da inspirišemo galaksije veličanstvenosti
za generacije koje dolaze.
Dakle, ne. Nebo nije granica. Ono je samo početak.
Uzdignimo se"
 
Livingstonov govor, simbolično naslovljen "Lift off" ("Uzdignimo se"), objavljen je na Fejsbuk stranici fakulteta i do sada je pregledan preko 13 miliona puta. 
 
"Profesorka koja je bila nadležna mi je pretila da će me skinuti sa govornice ili mi isključiti mikrofon kad je naslutila šta želim da poručim pesmom", rekao je za Livingston ABC News. "Želela je da moj govor bude tradicionalan. Sastavio sam ga. Ali sam zaista želeo da se obratim razredu svojim autentičnim glasom".
 
Donovan Livingston, koji se nada da će jednog dana predavati na fakultetu je rekao da nije očekivao da publiku u ovacijama podigne na noge, niti mu je palo na pamet da njegov govor može da postane viralan.
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage